PS Antonie: „Fapta bună este exteriorizarea credinţei noastre”

Luni, 24 iunie 2019, ziua în care creştinii, care ţin sărbătorile după calendarul îndreptat (stil nou), au cinstit Naşterea Sfântului Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din localitatea Burlăneşti, raionul Edineţ, (preot paroh Nicolae Pânzariu). Din sobor au făcut parte slujitori de pe ambele maluri ale Prutului.

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat slujba de sfinţire a Centrului Social „Sfântul Ierarh Nicolae” al parohiei care include o cantină socială şi o spălătorie socială.

PS Antonie, în cuvântul său s-a referit la Sfântul Ioan Botezătorul ca model de vieţuire ascetică pentru cei care aleg calea monahismului şi a vorbit despre activitatea socială a Bisericii.

Vorbind despre activitatea socială a Bisericii, PS Antonie, între altele, a menţionat: „În calitate de creştini nu putem să fim indiferenţi de starea de lipsuri, de greutăţi şi de sărăcie prin care trece aproapele nostru. Avem datoria de creştini să întindem o mână de ajutor celor nevoiaşi. Indiferenţa faţă de încercările prin care trece aproapele nostru nu este caracteristică creştinului. Credinţa noastră ne îndeamnă să facem binele. Fapta bună este exteriorizarea credinţei noastre. Sfântul Apostol Iacov îndemnându-ne să facem binele ne spune - credinţa fără fapte este moartă. Fără fapte bune. Faptele fac credinţa noastră vie, iar o credinţă vie înseamnă să trăieşti cu Dumnezeu. Apreciez osteneala părintelui Nicolae şi acelor care-i sunt aproape pentru a organiza şi a amenaja acest Centru Social. Multă lume va găsi aici alinare şi ajutor. Să fie întrun ceas bun. Doamne ajută.”   

PS Antonie a apreciat activitatea misionară, pastorală şi socială a părintelui Nicolae, mulţumindu-i pentru jertfă şi dragoste arătată păstoriţilor săi.

Istoric: Satul Burlăneşti din raionul Edineţ a fost atestat documentar în anul 1632. Biserica din Burlăneşti a fost construită, din piatră, în anul 1868, pe locul altei biserici, mai vechi, din lemn. Sfântul locaş a activat până în anul 1948, când a fost închis de autorităţile sovietice de ocupaţie. Biserica s-a deteriorat cu timpul, distrugându-se, din cauza unor oameni îndepărtaţi de Dumnezeu, până la gemuri. În anul 1989 s-a început reconstruirea sfântului locaş. O contribuţie semnificativă a avut domnul Ion Şoric, care, pe timpul regimului sovietic, a fost condamnat la ani grei de puşcărie pentru mărturisea pe Dumnezeu. În anul 1992, în locaşul reconstruit a fost oficiată prima Sfântă Liturghie de către părintele Gheorghe Grim. În toamna anului 2010, comunitatea din Burlăneşti a aderat la structura eclesiastică canonică din acest spaţiu - Mitropolia Basarabiei. Pentru o perioadă (sfârşitul anului 2011 – începutul anului 2012), preot slujitor şa biserica din Burlăneşti a fost părintele Adrian Agapi. Din 13 mai 2012 preot la Burlăneşti este părintele Nicolae Pânzariu.  

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi