PS Antonie a oficiat slujba de sfinţire a Cimitirului Ostaşilor Români de la Stoicani

În după amiaza zileri de marţi, 2 iulie 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a participat la inaugurarea Cimitirului Ostaşilor Români de la Stoicani, raionul Soroca, oficiind slujba de sfinţire a Cimitirului împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi de pe ambele maluri ale Prutului.

Printre cei care au luat cuvântul după oficierea serviciului divin au fost: dl maior Gheorghiţă Tapalag, ataşatul adjunct al  apărării, militar şi aero al României în Republica Moldova, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Buzău, dna Ana Bejan, ex-prefect, părintele Mihail Milea din Buzău, dna Olga Gherghelegiu, preşedintele Consiliului Unirii din Soroca, PS Antonie, Episcop de Bălţi şi alţii.

Reabilitarea Cimitirului Ostaşilor Români din Stoicani a fost realizată prin eforturile derulate de Consiliul Judeţean Buzău în comun cu enoriaşii Parohiei Ortodoxe Române Sfinţii Martiri Brâncoveni din oraşul Soroca.

În cimitirul din Stoicani îşi dorm somnul de veci 78 de ostași români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, în luptele pentru eliberarea Basarabiei.

În R. Moldova există aproximativ 300 de cimitire (gropi comune sau locuri neîmprejmuite), unde-şi dorm somnul de veci zeci de mii de soldaţi români căzuţi în timpul celui de-al doilea război mondial pentru eliberarea Basarabiei. Cimitire amenajate  sunt la Ţiganca, Cania, Nicolăieuca, Feşteliţa, Micleuşeni şi Vărvăreuca şi Vărzăreşti.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi