Clericii Episcopiei de Bălţi au fost împiedicaţi de clericii pro-moscoviţi să pomenească sufletele celor deportaţi

Sâmbătă, 6 iulie 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi a oficiat, la Bălţi, împreună cu un sobor de preoţi, slujba de parastas pentru pomenirea sufletelor victimelor represiunilor regimului totalitar comunist. Pomenirea celor deportaţi de regimul sovietic a fost organizată de Asociaţia Victimelor Represiunilor Politice din Bălţi (preşedinte Nicolae Uncuţă) în faţa Gării din Bălţi, de unde, în 1949, au fost duşi în Siberia şi Kazahstan mii de gospodari din R. Moldova.

Pomenirea victimelor represiunilor regimului totalitar comunist de la Bălţi a fost marcată de un incident regretabil. Un grup de preoţi agresivi din cadrul Episcopiei de Bălţi şi Făleşti, fii duhovniceşti ai Patriarhiei Ruse, în frunte cu secretarul eparhial Petru Ciunciuc, au intervenit brutal peste soborul de preoţi şi episcopul Antonie, împiedicând buna desfăşurare a slujbei de pomenire. Preoţii din cadrul Patriarhiei Ruse au agresat verbal pe preoţi din Episcopia de Bălţi şi pe PS Antonie, somându-i, într-un mod provocator, să părăsească scuarul Gării Feroviare de Nord din municipiul Bălţi. Prezent la faţa locului, comisarul Municipiului Bălţi, domnul colonel Oleg Cojocari, nu a intervenit pentru a-i calma pe preoţii agresivi.

Clericii Episcopiei de Bălţi au depus flori la monumentul ridicat în memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist, iar PS Antonie a discutat cu câţiva dintre cei care au avut de suferit în urma deportărilor.

Referitor la incidentul de la slujba de parastas de la Bălţi, Episcopia de Bălţi a emis un comunicat în care şi-a exprimat punctul de vedere asupra celor întâmplate.

Pe data de 6 iulie 2019 s-au împlinit 70  de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor basarabenilor în Siberia şi Kazahstan (5-6 iulie 1949), când zeci de mii de oameni, fără a avea vre-o vină, au fost ridicaţi în mod feroce de la casele lor şi duşi în locuri îndepărtate, de unde mulţi, din cauza frigului, foametei, bolilor şi condiţiilor de trai inumane, nu s-au mai întors. În total au fost trei valuri 12-13 iunie 1941, 5-6 iulie 1949 şi 31 martie – 1 aprilie 1951. În total, în perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953, au fost ridicate câteva sute de mii de persoane.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi