Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel sărbătoriţi la Sloveanca, Sângerei

Vineri, 12 iulie 2019, ziua prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (stil vechi), PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Sloveanca, rn. Sângerei (preot paroh – Prot. Valeriu Cernei, vicar-administrativ al Episcopiei de Bălţi).

Cu binecuvântarea PS Antonie, părintele Alexandru Darie, preot în satul Rădăieşti, comuna Bogdăniţa, judeţul Bârlad, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a reliefat chipurile celor doi mari apostoli - Petru şi Pavel.

După Sfânta Slujbă, PS Antonie a înălţat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra familiei părintelui Valeriu, asupra comunităţii din Sloveanca şi a felicitat-o pe doamna preoteasă Lucia Cernei cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere.

PS Antonie a mulţumit părintelui Valeriu pentru activitatea misionar-pastorală desfăşurată în cuprinsul Episcopiei de Bălţi.

Părintele Valeriu a mulţumit pentru vizită şi binecuvântate arhierească şi l-a invitat pe PS Antonie să mai vină la Sloveanca şi cu alte ocazii.

Înaintea oficierii Sfintei Liturghii, diaconul Anton Mihai a fost hirotesit arhidiacon.

Istoric: Temelia pentru biserica din satul Sloveanca a fost sfinţită în anul 1934 de către episcopul Visarion Puiu, care în calitate de episcop de Hotin avea reşedinţa la Bălţi. Până în anul 1940, când trupele sovietice au invadat ţara, sfântul locaş a fost înălţat până la gemuri. Construcţia mergea anevoios pentru că piatra era adusă, cu carele cu boi, de la Cosăuţi, judeţul Soroca. După 1944, în timpul regimului sovietic ridicarea sfântului locaş a fost imposibilă. Spaţiul bisericii neterminate a fost utilizat, de cooperativa sovietică din localitate, pentru uscarea tutunului. Lucrările de continuare a ridicării sfântului locaş au fost reluate, la iniţiativa unor buni creştini din sat, în anul 1989. Biserica a fost sfinţită în anul 1992 de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, astfel firul canonic al ierarhilor de acelaşi neam şi al jurisdicţiei canonice a Mitropoliei Basarabiei a fost reînnodat. Din data de 3 martie 1993, la Sloveanca păstoreşte părintele Valeriu Cernei, vrednic slujitor al Mitropoliei Basarabiei. Pentru faptul că este slujitor la Mitropolia Basarabiei, părintele Valeriu şi membrii familiei sale au avut mult de suferit după 1992 încoace.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi