PS Antonie: „Pustiul duhovnicesc este lipsa comuniunii omului cu Dumnezeu”

Duminică, 11 august 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Lipnic, raionul Ocniţa (preot paroh Ioan Rusu).

PS Antonie în cuvântul s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a VIII-a după Rusalii. Vorbind despre pustiul duhovnicesc, PS Antonie, între altele, a spus: „Pustiul duhovnicesc poate cuprinde o persoană, dar poate cuprinde şi o comunitate. Pustiul duhovnicesc este lipsa comuniunii omului cu Dumnezeu, este lipsa rugăciunii, a faptei bune, a postului, a spovedaniei, a împărtăşaniei. Omul în libertatea sa decide, daca inima lui devine un pustiu duhovnicesc sau un spaţiu unde lucrează harul Duhului Sfânt. Omul prin faptele sale aduna în inima lui lumină sau întuneric”. „Să nu permitem ca inima noastră să fie cuprinsă de pustiul duhovnicesc. Să avem rugăciunea cu noi în orice clipă a vieţii noastre, cerând de la Bunul Dumnezeu putere şi răbdare pentru a lupta cu ispitele şi păcatele care ne îndepărtează de Izvorul vieţii şi de viaţa veşnică”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie a apreciat activitatea părintelui Ioan în calitate de slujitor al altarului şi i-a dăruit câteva cărţi cu conţinut duhovnicesc.  

Fiecare creştin prezent la sfânta slujbă a primit de la ierarhul Episcopiei de Bălţi câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului.

Părintele Ioan i-a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe ierarhul Episcopiei de Bălţi sa mai vină la Lipnic şi cu alte ocazii.

Istoric: Lipnicul a rămas în istorie prin biruinţa lui Ştefan cel Mare asupra tătarilor Hoardei de Aur în ziua de 20 august 1470. Biserica din Lipnic a fost construită în anul 1863. În timpul regimului sovietic, sfântul locaş nu a fost închisă. Ultimii 25 de ani la Lpnic a păstorit părintele Victor Rusu, care a trecut la cele veşnice la 17 aprilie 2014. În data de 7 mai 2014, paroh al comunităţii din Lipnic a fost numit, prin decizie mitropolitană, părintele Ioan Rusu, fiul părintelui Victor. Instalarea a avut loc în data de 17 mai şi a fost făcută de către PC părinte Sergiu Măriţoi, protopop de Edineţ şi Briceni.

În calitate de Episcop de Bălţi, PS Antonie a slujit pentru a doua oară la Lipnic. Prima slujbă la Lipnic, PS Antonie a oficiat în ziua de 21 noiembrie 2018.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi