PS Antonie a slujit la Mănăstirea Piatra Sfântă

Joi, 15 august 2019, (zi în care creştini ortodocşi, care ţin sărbătorile pe stilul nou, au sărbătorit Adormirea Maicii Domnului), PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea Piatra Sfântă (Tărâţa) cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din judeţul Iaşi (stareţ protosinghel Cristofor Ruxandu).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la cultul Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă şi la rolul Maicii Domnului în mântuirea neamului omenesc.

PS Antonie a dăruit părintelui stareţ o candelă care să ardă la Mănăstirea Tărâţa pentru unitatea neamului românesc.

Conform unei tradiţii a mănăstirii, PS Antonie, împreună cu soborul de clerici, a oficiat un parastas pentru sufletele ctitorilor sfântului aşezământ monahal.

Părintele Cristofor a mulţumit PS Antonie pentru binecuvântare şi oficierea Sfintei Liturghii la mănăstirea Tărâţa şi i-a dăruit o icoană şi un epitaf cu chipul Maicii Domnului.

Mănăstirea Piatra Sfântă este o mănăstire ortodoxă din judeţul Iaşi. În anul 1721, Dimitrie Bosie a dăruit un teren pentru îngroparea celor morţi de ciuma şi a zidit o bisericuţă de lemn, cu hramul Buna Vestire. Acest loc se va numi Schitul Sihăstria sau Schitul lui Tărâţă. În anul 1732, Grigore al II-lea Ghica va construi pe acest loc o biserică din piatră. Biserica de azi datează din 1754, fiind ridicată de Matei Ghica. În anul 1761 schitul devine spital pentru bolnavii de ciuma, dependent de Mănăstirea Sfântul Spiridon din Iaşi. In anul 1959 schitul este închis, devenind biserică de mir. Schitul a fost redeschis după 1990, ca mănăstire de călugări. În anul 1998, Mitropolitul de atunci, IPS Daniel Ciobotea, actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, i-a schimbat denumirea în Mănăstirea Piatra Sfântă.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi