PS Antonie: „De Dumnezeu ne putem apropia doar dacă suntem în lumină”

Luni, 19 august 2019, ziua când creştinii ortodocşi, care respectă sărbătorile pe calendarul neîndreptat (stilul vechi), au  prăznuit Schimbarea la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din satul Lopatnic, raionul Edineţ (preot paroh Igor Roşca).

PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la praznicul Schimbării la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi la învăţăturile pe care fiecare creştin le ia din această sărbătoare.

PS Antonie, între altele, a spus: „Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este o sărbătoare a luminii. Faţa Mântuitorului, hainele, norul care i-a învăluit pe apostoli, totul este lumină. Este lumina necreată, neapropiată, este lumina dumnezeirii Sale. Mântuitorul le arată ucenicilor că El este om adevărat şi Dumnezeu adevărat. Este Dumnezeu al Luminii. Şi ce învăţăm de aici? Învăţăm că de Dumnezeu ne putem apropia doar dacă suntem în lumină. Şi când suntem în lumină? Când suntem în rugăciune, când postim, când facem fapte bune, când ne iertăm cu semenii noştri, când ne împăcăm în Taina Sfintei Spovedanii cu Dumnezeu, când ne împărtăşim cu Sfintele Taine”. „Să ne schimbăm viaţa, să încercăm să fim mai buni, pentru a rămâne în lumină şi pentru a ne apropia mai mult d Dumnezeu”, a îndemnat PS Antonie.

Conform tradiţiei, PS Antonie a sfinţit strugurii, nouă roadă a viţei de vie, împreună cu celelalte poame.

PS Antonie a menţionat şi de data aceasta implicarea rodnică a părintelui Igor în diferite activităţi pastoral-misionară şi sociale, mulţumindu-i pentru jertfă şi dragoste arătată păstoriţilor săi.

Părintele Igor a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Lopatnic şi cu alte ocazii.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi