PS Antonie: „Lăcomia după bani strică prietenii, ceartă rude şi izolează pe om de semenii săi”

Duminică, 1 septembrie 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi a oficiat, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Făleşti (preot paroh Gheorghe Eşanu).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din duminica a XI-a după Pogorârea Sfântului Duh (Pilda datornicului nemilostiv).

Vorbind despre dorinţa omului de a aduna cât mai mulţi bani, PS Antonie, între altele, a menţionat: „Datornicul nemilostiv avea un idol ascuns – dorinţa de a aduna bani. Această dorinţă ascunsă nu-i permite să ierte datoria semenului său. El în loc să procedeze la fel ca şi stăpânul său, care i-a iertat o mare datorie şi să ierte şi el datoria semenului său, el se arată nemilostiv, lacom şi dur cu acesta. Evanghelia ne arată drama unui om care prins în mrejele dorinţei de aşi recupera o datorie neînsemnată, nu poate să ierte şi în cele din urmă îşi pierde şi libertatea, pentru că este aruncat pentru insensibilitatea sa în temniţă. Lăcomia după bani paralizează puterea de a ierta şi iubi pe semeni. Lăcomia după bani strică prietenii, ceartă rude şi izolează pe om de semenii săi. Lăcomia după bani aduce în sufletul omului întunericul, care îl îndepărtează pe om de semeni şi de Dumnezeu”.

PS Antonie l-a felicitat pe părintelui Gheorghe cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani şi i-a mulţumit pentru contribuţia adusă la reactivarea Mitropoliei Basarabiei şi susţinerea procesului de restabilire a adevărului eclesiastic în acest spaţiu, dăruindu-i un set de cărţi cu conţinut duhovnicesc.

Părintele Gheorghe a primit felicitări şi de la păstoriţii săi, care i-au mulţumit pentru atitudinea grijulie pe care o are părintele faţă de fiecare membru al comunităţii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Făleşti.

Părintele Gheorghe i-a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită, felicitare şi binecuvântare arhierească adusă comunităţii pe care o păstoreşte, invitându-l să mai vină în mijlocul comunităţii din Făleşti pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi