O candelă dăruită de PS Antonie va arde la Roman pentru unitatea neamului românesc

 

 

Duminică, 13 octombrie 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, la invitaţia IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu prilejul manifestărilor dedicate împlinirii unui deceniu de la actul istoric al ridicării Episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie. Din soborul de ierarhi au făcut parte: IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Antonie, Episcop de Bălți, PS Calinic Botoşăneanu, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și PS Emilian Crișan ul, Episcop-Vicar al Episcopiei Aradului.

Cuvântul de învățătură la Evanghelia zilei (Pildei Semănătorului) a fost rostit de către IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a amintit celor prezenți momentul solemn din data de 13 septembrie 2009.

Apoi, părintele Ciprian Ignat, secretar eparhial, a dat citire Hrisovului alcătuit în mod special pentru acest moment omagial, act care consemnează, în rezumat, o retrospectivă faptică a împlinirilor unui deceniu de la ridicarea în rang, document care a fost semnat ulterior de ierarhi și așezat spre aducere aminte, alături de alte două hrisoave ce istorisesc, unul împlinirea a 600 de ani de existență a Episcopiei Romanului, iar altul, actul istoric al ridicării la rang de arhiepiscopie, pe holul de la intrarea în așezământul patronat de Sfântul Ierarh Dosoftei.

După citirea solemnă a Hrisovului, a fost săvârșită slujba de Te Deum sub protia PS Emilian Crișanul, ca mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Eparhiei Romanului și Bacăului în cei 10 ani de binecuvântare și împliniri. PS Emilian Crișanul a dat citire şi mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat Ierarhului locului și poporului binecredincios din Eparhia Romanului și Bacăului la acest moment comemorativ.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a adresat Ierarhului locului, preoților și credincioșilor cuvinte de felicitare pentru realizările împlinite în ultimii 10 ani.

În mod simbolic, Preasfințitul Părinte Antonie de Bălți a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim o candelă care să rămână mereu aprinsă pe altarul chivotului sfânt de la Roman, pentru ca rugăciunile înălțate în această eparhie să ocrotească ținutul Basarabiei.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi