PS Antonie: „O educaţie completă a tinerei generaţii include şi dimensiunea religioasă”

Duminică, 12 ianuarie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Treime” din satul Feteşti, raionul Edineţ (preot paroh Igor Roşca).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la Evanghelia din Duminica după Naşterea Domnului şi la activitatea misionar-pastorală a părintelui Igor.

PS Antonie a vorbit şi despre datoria părinţilor faţă de copii şi datoria societăţii faţă de generaţia în creştere. Vorbind despre uciderea spirituală a tinerilor, PS Antonie, între altele, a spus: „Avem o ucidere fizică, de care am auzit în Evanghelia de astăzi, uciderea pruncilor de către Irod, dar avem şi o ucidere spirituală. Ambele sunt crime groaznice. Când copii sunt ucişi spiritual? Atunci când sunt opriţi de a se apropia de Dumnezeu. Nu sunt duşi la biserică, nu li se vorbeşte de Dumnezeu, nu sunt împărtăşiţi, nu sunt învăţaţi rugăciuni, nu sunt crescuţi în frică de Dumnezeu şi respect faţă de oameni. Mântuitorul spune: „Lăsaţi copii să vină la Mine şi nu-i opriţi…”. Cei maturi nu au dreptul să le îngrădească accesul copiilor la cele sfinte. Copii au dreptul la o creştere sănătoasă şi o educaţie completă. Iar o educaţie completă a tinerii generaţii include şi dimensiunea religioasă. Maturii nu-şi fac datoria faţă de copii dacă nu le oferă şi o educaţie religioasă”. „De generaţia în creştere, depinde viitorul neamului nostru. Să nu neglijăm educaţia religioasă, dacă dorim să supravieţuim ca neam în istorie”, a menţionat PS Antonie. 

PS Antonie i-a mulţumit părintelui Igor pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în parohie şi în episcopie în calitate de inspector, dorindu-i ajutor de la Domnul şi activitate rodnică şi pe viitor. PS Antonie a amintit că părintele Igor este un adevărat misionar şi a reuşit să ridice un sfânt locaş într-un sat cu o majoritate a populaţiei Martori ai lui Iehova. PS Antonie a amintit, de asemenea, că în anul 2011 părintele Igor a trecut de la structura locală necanonică a Patriarhiei Moscovei la Mitropolia Basarabiei.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Antonie a binecuvântat fiecare creştin prezent la sfânta slujbă.

Părintele Igor a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Feteşti şi cu alte ocazii.

Istoric: Piatra de temelie a bisericii din Feteşti a fost pusă la 31 iulie 1939. Până la invazia sovietică din 1940 biserica a fost ridicată până la ferestre. Din cauza regimului ateu, instaurat după ocuparea Basarabiei în 1944 de Uniunea Sovietică, construirea sfântului locaş nu a fost posibilă, demolându-se şi ceea ce a fost înălţat. În timpul prigoanei ateiste, feteştenii erau nevoiţi să meargă la bisericile din satele din împrejurimi. În acelaşi timp peste 60 de procente dintre locuitori au fost racolaţi de secta Martorii lui Iehova. Din ziua de 16 octombrie 2000 preot în Feteşti este numit părintele Igor Roşca. Sărbătoarea Buna Vestire din anul 2001, părintele Igor împreună cu păstoriţii săi, o prăznuiesc într-un mic paraclis înălţat cu puterile puţinilor creştini din sat. Construcţia bisericii pe fundaţia veche, din anul 1939, a fost reluată în toamna anului 2001. În anul 2011 părintele Igor părăseşte structura locală necanonică a Patriarhiei Moscovei şi aderă la Mitropolia Basarabiei. În ziua de 22 octombrie 2011 sfântul locaş a fost sfinţit de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi