Poetul naţional Mihai Eminescu - comemorat la Bălţi

 

Miercuri, 15 ianuarie 2020, de Ziua Culturii Române şi cu ocazia implinirii a 170 de ani de la naşterea poetului român Mihai Eminescu, Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălți, înconjurat de un sobor de preoți, a oficiat o slujbă de pomenire pentru sufletul marelui poet la biserica cu hramul Nașterea Domnului Iisus Hristos din Bălți (preot paroh, Petru Botezatu).

După slujba de pomenire, PS Antonie, împreună cu soborul de preoţi, a depus flori la bustul lui Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Bălți.

Comemorarea lui Mihai Eminescu a continuat la Sala Polivalentă a Universitații de Stat Alecu Russo din Bălți, unde a avut loc o lecţie publică dedicată Luceafărului poeziei româneşti.

În debutul evenimentului cultural, cuvinte de salut au adresat: dna Conf. Univ. Dr. Natalia Gaşiţoi, rectorul Universitații de Stat Alecu Russo din Bălți, Excelența Sa, domnul Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălți şi dna Vera Caraulan, şefa Secţiei de Cultură din Municipiul Bălţi.

Personalitatea poetului Mihai Eminescu a fost evocată în comunicările susţinute de către: domnul Leahu Nicolae, șeful Catedrei de Literatură Română și Universală a Universitații de Stat Alecu Russo din Bălți, Prof. Univ. Dr. Gheorghe Popa, fost rector al Universității Alecu Russo, Excelența Sa, domnul Petrișor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți şi Prof. Univ. Dr. Anatol Muraru, profesor la Catedra de Literatură Română și Universală, Directorul Colegiului „Ion Creangă” din Bălţi. PC preot Roman Botezat, Consilier Cultural al Episcopiei de Bălţi, a prezentat un elogiu poetului nepereche semnat de Pr. Dr. Mihail Milea din Buzău.

Evenimentul cultural a inclus şi un medalion artistic prezentat de studenţii şi absolvenţii Universității Alecu Russo şi ansamblul Moştenitorii de la Liceul Teoretic Alexie Mateevici din Donduşeni.

Evenimentul a fost moderat de către dna Conf. Univ. Dr. Lilia Trincă, Decanul Facultăţii de Litere.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi