PS Antonie: „Haina sufletului o curăţim în Taina Mărturisirii”

Duminică, 19 ianuarie 2020, ziua când creştinii ortodocşi, care respectă silul vechi, au sărbătorit Botezul Domnului sau Boboteaza, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din Voloviţa, Soroca (preot paroh Florentin Constantin Doboşeriu, consilier economic al Episcopiei de Bălți). 

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat slujba de sfinţire a apei - Agheasma Mare.

 În cuvântul său, ierarhul Episcopiei de Bălţi s-a referit la Botezul Domnului în râul Iordan, descoperirea persoanelor Sfintei Treimi şi rolul botezului în viaţa creştinului.

Vorbind despre botezul creştinului, PS Antonie, între altele, a spus: „În această zi ne amintim şi de botezul nostru. Ne cercetăm pentru a vedea cât conlucrăm noi cu harul Duhului Sfânt? Pentru că viaţa creştină este o conlucrare cu harul Duhului Sfânt. O conlucrare care ne aduce creşterea duhovnicească şi o apropiere continuă de Dumnezeu. În această zi ne întrebăm care este starea hainei botezului nostru, haina sufletului nostru? Poate nu mai este ca la botez, poate am întinat-o? Şi cum o curăţim dacă am întinat-o? Haina sufletului o curăţim în Taina Mărturisirii. Spovedania redă hainei sufletului nostru strălucirea de la botez”. „Să avem grijă de haina sufletului nostru şi să o curăţim la timp în caz că am întinat-o cu ştiinţă sau fără ştiinţă”, a îndemnat PS Antonie.

Părintele Florentin a mulţumit pentru vizită şi binecuvântate arhierească şi a menţionat că este pentru prima dată când la Voloviţa slujba Agheasmei Mari a fost oficiată de un ierarh şi l-a invitat pe PS Antonie să mai vină la Voloviţa şi cu alte ocazii.

Istoric: Comunitatea „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din localitatea Voloviţa, Soroca a fost înregistrată în luna mai a anului 2016. Piatra de temelie a fost sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, în ziua de 11 octombrie 2016. În luna noiembrie 2017 s-au turnat plăcile şi s-au finisat bolţile. Comunitatea a primit un sprijin financiar substanţial din partea Secretariatului de Stat pentru Culte al Guvernului României. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în ziua de 2 iunie 2018, la care a fost prezent şi PS Antonie, Episcop de Bălţi.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi