PS Antonie: „Unica Biserică canonică în acest spaţiu este Mitropolia Basarabiei”

 

Duminică, 9 februarie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Înălţarea Domnului” din oraşul Floreşti (preot paroh protoiereu Ilie Munteanu).

După Sfânta Slujbă, PS Antonie a înălţat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra familiei părintelui Ilie şi asupra comunităţii pe care o păstoreşte.

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la perioada Triodului, la parabola Vameşului şi a Fariseului şi a apreciat trecerea părintelui Ilie de la Mitropolia Moldovei (Patriarhia Moscovei) la Biserica canonică din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei.

Vorbind despre mândrie, PS Antonie, între altele, a spus: „Fariseul se roagă cu mândrie de aceea rugăciune lui nu este primită. Mândria ne izolează şi ne îndepărtează de semeni şi de Dumnezeu. Mândria ne aduce nelinişte şi tristeţe în suflet”.

PS Antonie a apreciat curajul părintelui Ilie de a părăsi structura locală a Patriarhiei Moscovei şi trecerea sa la Biserica canonică – Mitropolia Basarabiei. Între altele, PS Antonie a spus: „Trecerea la Mitropolia Basarabiei este un pas corect, pe care trebuie să-l urmeze toţi slujitorii altarelor din acest spaţiu. Trebuie să ştie cei care poate n-au aflat, deocamdată, că unica Biserică canonică în acest spaţiu este Mitropolia Basarabiei. Şi acest adevăr îl cunosc cei care ştiu adevărata istorie. Toţi sunt aşteptaţi la Mitropolia Basarabiei – Biserica Mamă a acestui neam”.

Părintele Ilie i-a mulţumit PS Antonie pentru vizită, binecuvântare arhierească şi pentru faptul că a fost primit sub omoforul canonic al Mitropoliei Basarabiei, invitându-l pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Floreşti şi cu alte ocazii. Un cuvânt de mulţumire pentru faptul că au fost primiţi în Biserica canonică au avut de spus şi credincioşii prezenţi la sfânta slujbă.

Părintele Ilie, în semn de mulţumire pentru ajutorul primit din partea PS Antonie, i-a dăruit o Sfântă Evanghelie. PS Antonie, la rândul său, i-a oferit în dar părintelui Ilie un Molitfelnic şi un exemplar al cărţii „Sectele religioase în Japonia” de Cuviosul Anatolie Tihai, apostolul român pe ogorul Ortodoxiei japoneze. Cartea a fost editată la Editura Episcopiei de Bălţi, în anul 2019.

Parohia „Înălţarea Domnului” din oraşul Floreşti (preot paroh - protoiereu Ilie Munteanu) a trecut, în toamna anului 2019, de la Mitropolia Moldovei (Patriarhia Moscovei) la Biserica canonică din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română). Slujba din ziua de duminică, 9 februarie 2020, este prima slujbă arhierească a PS Antonie, Episcop de Bălţi, în mijlocul acestei comunităţi după intrare ei în canonicitate.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi