Eroii căzuți în războiul de pe Nistru, comemorați în satul Varnița, Anenii Noi

Eroii căzuţi la datorie în războiul moldo-rus de pe Nistru, din anul 1992, au fost comemorați sâmbătă, 29 februarie 2020, la Fântâna Eroilor, în apropierea localității Varniţa, raionul Anenii Noi.

Cu Binecuvântarea Înaltpreasfințitului Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a fost oficiată o slujbă de pomenire, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

În cuvântul său, Preasfințitul Antonie, a adus un omagiu eroilor căzuți în războiul de pe Nistru, iar Preasfințitul Veniamin a vorbit despre curajul de a mărturisi românismul în orice împrejurare.

În cadrul acțiunii de comemorare au participat veterani ai războiului moldo-rus, reprezentanți ai Inspectoratului General de Poliție, militari, mai mulți unioniști, membri ai Asociației „UNIREA-ONOARE, DEMNITATE ȘI PATRIE”, elevi, studenți și profesori. Nu au lipsit însă și trupe ale misiunii de pacificare. 

„Avem obligaţia de a-i respecta şi nu-i uita pe cei care şi-au jertfit viaţa aici”, a punctat Alexei Paluţă în cadrul evenimentului.

„Eroii nu mor niciodată. Cu 28 de ani în urmă, acești eroi și-au lăsat în urmă familii, părinți și copii, doar pentru a-și proteja patria. Războiul din 1992 nu a fost războiul nostru, a fost un război inventat și impus de Federația Rusă pentru a ne dezbina. Cinste eroilor”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”. 

Biroul de presă al Episcopiei de Bălți