PS Antonie a instalat noul protopop de Donduşeni şi Edineţ

 

Marţi, 14 iulie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a instalat noul protopop de Donduşeni şi Edineţ, în persoana părintelui protoiereu mitrofor Igor Roşca. Evenimentul a avut loc în biserica „Sfânta Treime” din satul Feteşti, raionul Edineţ şi a fost precedat de oficierea Sfintei şi Dumnezeieşti Liturghii.

Alături de Ierarh, la rugăciune şi la ceremonia de instalare a noului protopop, au participat preoţii din protopopiat, consilierii Episcopiei de Bălţi şi credincioşi din sat.

Decizia de numire a noului protopop de Donduşeni şi Edineţ a fost citită de către PC preot Valeriu cernei, vicar-administrativ al Episcopiei de Bălţi. 

PS Antonie i-a mulţumit părintelui Igor pentru faptul că a acceptat alegerea preoţilor de a fi noul protopop de Donduşeni şi Edineţ şi l-a felicitat cu noua funcţie. Noul secretar al protopopiatului de Donduşeni şi Edineţ este părintele Nicolae Pânzariu. PS Antonie i-a mulţumit şi părintelui Nicolae pentru faptul că a acceptat funcţia de secretar şi a apreciat responsabilitatea cu care se implică în misiunea Episcopiei de Bălţi.

Între altele PS Antonie a spus: „Era nevoie de o revigorare a vieţii pastorale, misionare, sociale şi culturale în protopopiatul de Donduşeni şi Edineţ şi aşa a rânduit Bunul Dumnezeu să scoată în faţă pe aceşti doi părinţi, fraţi ai noştri, părintele Igor Roşca şi părintele Nicolae Pânzariu, ambii preoţi râvnitori, implicaţi mult în activităţi sociale şi pastorale. Alegerea lor în funcţii de conducere a protopopiatului de Donduşeni şi Edineţ sperăm să impulsioneze şi să diversifice aceste activităţi, iar experienţa lor să fie împărtăşită şi celorlalţi preoţi”.

Părintele Igor Roşca a rostit un cuvânt de mulţumire, în care s-a referit şi la dimensiunea harică a episcopatului în Biserică. Părintele Igor s-a angajat să-şi facă datoria de protopop de Donduşeni şi Edineţ cu dragoste de Biserică şi de Neam în ascultare de episcopul eparhiot. Părintele a primit felicitări, cu ocazia numirii în noua demnitate, de la credincioşi şi de la preoţii din protopopiat.

Părintele Igor Roşca este preot paroh al bisericii „Sfânta Treime” din satul Feteşti, raionul Edineţ. Este cleric al Mitropolia Basarabiei din anul 2011, când părăseşte structura locală necanonică a Patriarhiei Moscovei. Părintele Igor este un slujitor harnic, remarcându-se, dea lungul anilor, prin implicare jertfelnică în activităţi sociale, pastorale şi misionare. Satul Feteşti este o localitate unde în perioada sovietică nu a existat biserică, din care cauză mulţi feteşteni au căzut pradă sectei Martorii lui Iehova. În toamna anului 2001, părintele Igor începe construcţia bisericii ortodoxe pe fundaţia unei biserici vechi, din anul 1939, care din cauza războiului şi a invaziei sovietice n-a fost finalizată.

În anul 2011 sfântul locaş a fost sfinţit de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

Părintele Nicolae Pânzariu este preot paroh al bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din localitatea Burlăneşti, raionul Edineţ. Părintele Nicolae este preot exemplar, iubit de păstoriţii săi pentru corectitudinea sa şi pentru jertfelnicia cu care se implică în viaţa comunităţii şi dragostea sa de a sluji Biserica lui Hristos. Părintele Nicolae desfăşoară în parohie diverse activităţi social-filantropice, misionare, culturale, îngrijindu-se de educaţia duhovnicească a noii generaţii, organizând în fiecare an şi tabere pentru copii.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi