PS Antonie: „Inima omului poate deveni un pustiu duhovnicesc, dacă omul se îndepărtează de Dumnezeu”

 

Duminică, 2 august 2020, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Înălţarea Domnului” din oraşul Floreşti (preot paroh protoiereu Ilie Munteanu).

După Sfânta Slujbă, PS Antonie, împreună cu preoţii conslujitori, a înălţat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra familiei părintelui Ilie şi asupra comunităţii pe care o păstoreşte.

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la perioada Evangheliei din Duminica a opta după Rusalii şi la viaţa Sfântului Proroc Ilie.

Vorbind despre pustiul duhovnicesc din societate şi din sufletul omului, PS Antonie, între altele, a menţionat: „Pustietatea duhovnicească e mai periculoasă decât pustietatea fizică. Iar pustietate poate fi şi în societate şi în sufletul omului. Un oraş, un sat, poate deveni un pustiu duhovnicesc, dacă oamenii se îndepărtează de Dumnezeu. Inima omului poate deveni un pustiu duhovnicesc, dacă omul se îndepărtează de Dumnezeu. Dar şi pustietatea fizică şi cea duhovnicească se înlătură cu ajutorului lui Dumnezeu”.

PS Antonie l-a felicitat pe părintele Ilie cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice, dăruindu-i o carte de rugăciune. PS Antonie i-a felicitat pe toţi care poartă numele marelui prooroc. Părintele Ilie a fost felicitat şi de fii săi duhovniceşti, care i-au adresat cuvinte de laudă şi i-au dăruit flori şi cadouri.

Părintele Ilie i-a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare, invitându-l pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Floreşti şi cu alte ocazii, iar fiilor duhovniceşti le-a mulţumit pentru înţelegere şi susţinere.

La Sfânta Slujbă a participat şi noul protopop de Soroca şi Floreşti, părintele Marian-Cosmin Grigore.

În aceiaşi zi, PS Antonie a încreştinat trei prunci – Gabriel, Vlad şi Beatricia, oficiind slujba Sfântului Botez.

Parohia „Înălţarea Domnului” din oraşul Floreşti (preot paroh - protoiereu Ilie Munteanu) a trecut, în toamna anului 2019, de la Mitropolia Moldovei (Patriarhia Moscovei) la Biserica canonică din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română). Prima slujbă oficiată PS Antonie, Episcop de Bălţi, în mijlocul comunităţi „Înălţarea Domnului”, după intrare acesteia în canonicitate, a fost ziua de duminică, 9 februarie 2020.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi