Parastas pentru sufletele adormiţilor în Domnul Patriarhi ai BOR

Joi, 7 februarie 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi (preot paroh Petru Botezatu) slujba de parastas pentru sufletele adormiţilor în Domnul părinţi patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române - Nicodim, Iustin şi Teoctist.

PS Antonie în cuvântul său a anunţat că anul 2019 în cuprinsul Patriarhiei Române a fost declarat Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, al învăţătorilor şi al primarilor gospodari)” şi Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti” şi a specificat că s-a ales această zi pentru pomenirea sufletele adormiţi în Domnul Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, pentru că ziua de 7 februarie este ziua de naşterea a părintelui Patriarh Teoctist.

PS Antonie, între altele, a spus: „Preafericitul Părinte Teoctist a iubit mult Basarabia şi a fost cel care a acceptat decizia clericilor şi mirenilor de la Chişinău de a reactiva Mitropolia Basarabiei.

S-a reuşit cu Mitropolia Basarabiei pentru că am avut sprijinul Părintelui Patriarh Teoctist”.

Preafericitul Părinte Teoctist, pe numele de mirean Toader Arăpaşu s-a născut la 7 februarie 1915, Tocileni, judeţul Botoşani şi a trecut la cele veşnice la 30 iulie 2007. A fost patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei