PS Antonie: „Omul va da răspuns pentru faptul cum a folosit libertatea sa”

 

Duminică, 4 octombrie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din satul Corlăteni, rn. Râşcani (preot paroh Valeriu Ursu).

PS Antonie, în cuvântul său rostit după Sfânta Liturghie, s-a referit la textul Evangheliei din Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Vorbind despre darul libertăţii şi libertatea omului de a urma lui Hristos, PS Antonie, între altele, a spus: „Cel mai mare dar, după darul vieţii, dat omului de către Dumnezeu este libertatea. Prin aceasta Dumnezeu şi-a arătat dragostea faţă de creatura sa. L-a lăsat pe om singur să decidă asupra acţiunilor sale. De aceea, Mântuitorul în Evanghelia de astăzi spune: „Cine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie”. Cine voieşte. Nu obligă, nu forţează. Îl lasă pe om să decidă el, în libertatea sa, acceptă să urmeze lui Hristos, sau nu acceptă. Atât de multă libertate i-a dat Dumnezeu omului, încât omul are libertatea, chiar, să-L nege pe Dumnezeu, să spună că Dumnezeu nu există, să fie ateu şi să-şi promoveze ideile sale de negare a Creatorului. Dar libertatea omului implică şi responsabilitate. Omul va da răspuns pentru faptul cum a folosit libertatea sa, ce a făcut cu acest mare dar. A folosit-o pentru a câştiga viaţa veşnică, sau a risipit-o cu lucruri care l-au îndepărtat de Dumnezeu”. „Să folosim libertatea pentru a aduna lumină în suflet şi a ne apropia de Dumnezeu, izvorul vieţii şi al fericirii veşnice”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie, de asemenea, i-a îndemnat pe cei prezenţi, în contextul noii boli de Covid-19, să fie atenţi cu sănătatea lor şi a celor din jur.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea noii boli molipsitoare.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi