Filantropii români basarabeni din familia Stroescu comemoraţi la Bălţi

 

Joi, 29 octombrie 2020 în Sala de Conferinţe a Hotelului VisPas din Bălţi, a avut loc, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcop de Bălţi, cea dea doua Conferinţă pastoral-misionară dedicată Anului Omagial al Pastoraţiei Părinţilor şi Copiilor şi Anul Comemorativ al Filantropilor Ortodocşi Români.

Invitaţi speciali, care au conferenţiat în faţa preoţilor din cadrul Episcopiei de Bălţi, au fost dl. Mihai Adauge, cercetător ştiinţific la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi dna Maria Işaev-Vieru, istoric – cercetător. La conferinţă a fost prezent şi un nepot de-al Stroeştilor – dl Anatolie Marcu.

Dl Adauge a susţinut comunicarea „Marele uitat al Basarabiei – Mihail Stroescu”, iar dna Işaev-Vieru – comunicarea „Gheorghe Stroescu – un mormânt salvat, o viaţă necunoscută, un posibil filantrop”.

Tema pastoraţiei părinţilor şi copiilor a fost prezentată de PC preot Valeriu Cernei, vicar-administrativ al Episcopiei de Bălţi, în comunicarea „Preotul duhovnic şi rolul lui în pastoraţia familiei”.

PS Antonie a mulţumit organizatorilor celei de a doua Conferinţe pastoral-misionare dedicate Anului Omagial al Pastoraţiei Părinţilor şi Copiilor şi Anul Comemorativ al Filantropilor Ortodocşi Români şi a adus mulţumiri aparte invitaţilor speciali pentru faptul că au acceptat să vină în faţa preoţilor din cadrul Episcopiei de Bălţi, pentru a le prezenta bogatul material pe care l-au adunat despre filantropii familiei Stroescu.

La conferinţă a fost prezent, în calitate de invitat de onoare, Excelenţa Sa, Domnul Petrişor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi. Excelenţa Sa a apreciat documentarea referatelor, a subliniat importanţa amintirii faptelor luminoase ale înaintaşilor noştri şi a menţionat implicarea Episcopiei de Bălţi în lucrarea de promovare a valorilor naţionale.

În cadrul Conferinţei, la propunerea Excelenţei Sale, s-a stabilit să se acorde cinci distincţii pentru cei mai buni cinci elevi din satul Trinca, Edineţ, satul de baştină a familiei Stroescu.

Conferinţa a fost organizată de Protopopiatele Făleşti, Bălţi, Floreşti şi Soroca ale Episcopiei de Bălţi. Conferinţa s-a desfăşurat cu respectarea regulilor impuse pe timp de pandemie.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2020 Anului Omagial al Pastoraţiei Părinţilor şi Copiilor şi Anul Comemorativ al Filantropilor Ortodocşi Români.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi