PS Antonie: „Ajutorul acordat semenilor noştri aduce în suflet bucurie şi lumină sfântă”

 

Duminică, 01 noiembrie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din satul Corlăteni, rn. Râşcani (preot paroh Valeriu Ursu).

În cuvântul său rostit după Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a XX-a după Rusalii. 

Vorbind despre atitudinea pe care creştinii sunt chemaţi să o aibă faţă de semenii lor, PS Antonie, între altele, a spus: „Îndemnul „Nu plânge” adresat mamei îndurerate ne este adresat şi nouă şi anume - să fim cu luare aminte la cei ce suferă lângă noi. Este multă sărăcie, multă singurătate şi multă suferinţă în prejma noastră. Şi această stare are tendinţa să crească. Mai ales în aceste timpuri. Şi ce facem noi ca şi creştini? Îndemnul Mântuitorului este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. Ce înseamnă acesta? Măsura iubirii aproapelui este iubirea faţă de noi înşine. Cum ne iubim pe noi înşine, aşa suntem chemaţi să iubim şi pe semenii noştri. Doar făcând aşa suntem creştini cu adevărat. Este greu? Este. De ce? Pentru că ne iubim doar pe noi. Pe alţii - nu ne lasă egoismul din noi. Şi încercăm să mimăm un fel de a fi creştini, dar fără a avea trăirea adevărată la care ne cheamă Mântuitorul. Deseori ne lăsăm biruiţi de răul din noi şi tulburăm şi viaţa noastră şi viaţa celor de lângă noi”. „A ajuta pe cei în necaz este o recomandare, dar şi o chemare, o vocaţie. De ce? Pentru că beneficiarul faptei noastre suntem chiar noi. Ajutorul acordat semenilor noştri aduce în suflet bucurie şi lumină sfântă, o stare pe care nu o putem descrie în cuvinte. O stare de mulţumire sfântă, când simţim prezenţa lui Dumnezeu. Dumnezeu este bun şi când facem binele ne asemănăm cu Dumnezeu. De aceea suntem îndemnaţi să facem bine, pentru a ne asemăna cu Dumnezeu”, a mai spus PS Antonie. 

PS Antonie i-a îndemnat, de asemenea, pe cei prezenţi, să fie atenţi cu sănătatea lor şi a celor din jur în contextul noii boli de Covid-19.  

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea noii boli molipsitoare.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi