Filantropul roman Vasile Stroescu comemorat în satul natal - Trinca, Edinet

 

Miercuri, 11 noiembrie 2020, la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Trinca, raionul Edineţ, a avut loc Conferinţa „Vasile Stroescu – omul faptelor bune” dedicată filantropului român Vasile Stroescu. Conferinţa a constituit cel de-al treilea eveniment organizat de Episcopia de Bălţi în cadrul Anului Omagial al Pastoraţiei Părinţilor şi Copiilor şi Anul Comemorativ al Filantropilor Ortodocşi Români declarat în cadrul Patriarhiei Române. Omagiul marelui filantrop a fost adus, în satul de baştină, cu ocazia împlinirii a 175 ani de la naştere.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia de Bălţi în colaborare cu Consulatul Român la Bălţi, Asociaţia Dinastia „Vasile Stroescu” şi Gimnaziul din satul Trinca şi a fost moderat de dna Silvia Negrea, director adjunct pentru educaţie Gimnaziul Trinca.

Comemorarea a început cu un parastas oficiat de PC preot Vasile Roşca, paroh al bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitate, după care a urmat depunerea de flori la mormântul familiei Stroescu şi la mormântul Mariei Andronachi, prima doamnă preşedinte a Asociaţiei Vasile Stroescu şi promotoare ferventă a faptelor lui Vasile Stroescu. 

Printre cei care au luat cuvântul, în cadrul Conferinţei, au fost: dl. Mihai Adauge, cercetător ştiinţific la Academia de Ştiinţe a Moldovei, dl. Ion Negrei, doctor în istorie, vicepreşedintele Asociaţiei Istoricilor din R. Moldova, dna Maria Işaev-Vieru, istoric – cercetător, Dinu Poştarencu, doctor în istorie, cercetător ştiinţific coordonator, dna Sofia Creţu, profesoară de istorie, directoarea Gimnaziului din satul Bălceana, rn. Hânceşti, dl Anatolie Marcu, preşedintele Asociaţiei Dinastia „Vasile Stroescu”, dl Vasile Şoimaru, doctor în economie, dl Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineţ, dna Angela Lambarski, directoarea Gimnaziului din satul Trinca, dl Victor Morari, locuitor al satului Trinca, PC părinte Vasile Roşca, paroh al bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitate şi PS Antonie, Episcop de Bălţi.

Vorbitorii au evocat faptele filantropice ale fraţilor Stroescu: Vasile, Mihail şi Gheorghe.

Cu această ocazie Consulatul de Bălţi, Episcopia de Bălţi şi Asociaţia Dinastia „Vasile Stroescu” au gratificat cinci copii de la Gimnaziul din Trinca cu diplome şi seturi de cărţi „pentru merite deosebire la învăţătură”, iar Episcopia de Bălţi a oferit o bursă „Mecena Vasile Stroescu” unui elev de la Gimnaziul din Trinca, harnic la învăţătură, dar care provine dintr-o familie cu venituri mici. PS Antonie a făcut şi o donaţie de carte bibliotecii din sat şi Gimnaziului din Trinca.

Evenimentul a fost înfrumuseţat de Ansamblul Folcloric „Barbu Lăutaru” din Bălţi, care a interpretat un buchet de melodii populare.

Conferinţa s-a desfăşurat cu respectarea regulilor impuse pe timp de pandemie.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2020 Anului Omagial al Pastoraţiei Părinţilor şi Copiilor şi Anul Comemorativ al Filantropilor Ortodocşi Români. Episcopia de Bălţi a organizat, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcop de Bălţi, conferinţe dedicate Anului Omagial şi Anul Comemorativ în data de 24 septembrie 2020, la Biblioteca Publică Municipală „Ion Buzdugan” din Edineţ şi în data de 29 octombrie 2020, în Sala de Conferinţe a Hotelului VisPas din Bălţi

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi