Al II-lea Concurs de religie „Lăsaţi copii să vină la Mine” din cadrul Episcopiei de Bălţi

Sâmbătă, 23 februarie 2019, în incinta Centrului de Documentare şi Informare „Mihail Sadoveanu” din Soroca (director Eugenia Răilean), s-a desfăşurat, cu binecuvântare PS Antonie, Episcop de Bălţi, cel de-al doilea concurs de religie din cadrul primei etape a Concursului de religie pentru elevi „Lăsaţi copii să vină la Mine” organizat în parohiile şi protopopiatele din cadrul Episcopiei de Bălţi.

Concursul a fost precedat de oficierea Sfintei şi Dumnezeieşti Liturghii la biserica „Sfânta Parascheva” din Soroca, unde copii, participanţi la Concurs, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

PS Antonie, în cuvântul său, a vorbit copiilor de ce este important să cunoască credinţa strămoşească de mici, de ce este bine să lectureze zilnic câteva pagini dintr-o carte care este pentru vârsta lor şi i-a îndemnat să se roage şi să dea ascultate părinţilor şi învăţătorilor lor.

Vorbind despre credinţa strămoşească, PS Antonie, între altele, a spus: „Toţi avem datoria să cunoaştem credinţa înaintaşilor noştri, să o păstrăm şi să o trăim prin faptele noastre zilnice. Şi acest lucru este bine să-l facem de mici. Să ne străduim să descoperim frumuseţea credinţei noastre ortodoxe prin slujbele Bisericii, prin rugăciune zilnică, prin vieţile sfinţilor, prin ascultarea cuvintelor rostite de părinţi avansaţi în cele ale duhovniciei, prin tot ce ne ţine aproape de Lumină, de Dumnezeu. Păstrând credinţa strămoşilor, păstrăm comuniunea cu ei. Dacă păstrăm credinţa şi idealurile pentru care au luptat şi s-au jertfit înaintaşii noştri, noi, în primul rând, ne facem datoria faţă de ei, aducându-le multă bucurie, chiar dacă, demult, nu mai sunt cu noi, iar noi câştigăm ajutorul lor în viaţa noastră, devenind mai puternici, mai curajoşi şi mai încrezuţi că ceea ce facem pentru noi, neam şi Dumnezeu este corect şi binecuvântat”. „Descoperind credinţa în Dumnezeu, descoperim drumul care ne duce la Lumină. Iar lucrurile cele bune se fac la lumină. Dumnezeu să vă ajute să descoperiţi credinţa ortodoxă şi să deveniţi buni creştini”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie a mulţumit conducerii Centrului de Documentare şi Informare „Mihail Sadoveanu” din Soroca pentru că au găzduit Concursul de religie organizat de Episcopia de Bălţi şi a făcut o donaţie de carte.

PS Antonie a mulţumit de asemenea părintelui consilier Roman Botezat pentru organizarea celui de-al doilea concurs de religie la Soroca, din prima etapă a Concursului de religie pentru elevi „Lăsaţi copii să vină la Mine”, părintelui consilier Sorin Huluţă şi părintelui protopop Iulian Damian pentru contribuţia la buna desfăşurare a Concursului şi preoţilor parohi pentru faptul că au pregătit copii pentru Concurs şi i-au adus la Soroca, menţionând că „este o datorie a noastră să-i ajutăm pe copii să-şi cunoască credinţa strămoşilor, pe care înaintaşii noştri au apărat-o şi cu preţul vieţii lor”.

La concurs au fost prezenţi 16 copii din protopopiatul Soroca şi Floreşti. Fiecare participant la Concurs a primit din partea PS Antonie câte o diplomă de participare, un ghiozdan şi o iconiţă cu chipul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ghiozdanele sunt complet echipate cu rechizite şcolare şi constituie un dar din partea Ministerului pentru Românilor de Pretutindeni. Elevii clasaţi pe primele trei locuri vor participa la etapa a doua a Concursului.

Concursul de religie „Lăsaţi copii să vină la Mine” este organizat de Episcopia de Bălţi şi cuprinde cele patru protopopiate ale Episcopiei. Concursul include două etape. Prima etapă se desfăşoară la nivel de protopopiate şi cea de-a doua la nivel de Episcopie.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi