PS Antonie a comemorat, la Soroca, eroii căzuţi în războiul de la Nistru în anul 1992

În ziua de sâmbătă, 2 martie 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a participat, la Soroca, la manifestaţiile dedicate comemorării Eroilor căzuţi în războiul de la Nistru în anul 1992. PS Antonie a oficiat, cu această ocazie, slujba de parastas pentru pomenirea sufletelor eroilor căzuţi pentru integritatea şi independenţa R. Moldova.

La slujba de pomenire au fost prezenţi combatanţi şi rudele celor care nu s-au întors de pe câmpul de luptă.

PS Antonie a adus un omagiu eroilor căzuţi şi celor participanţi la masa de pomenire, menţionând, între altele: „Cei mai destoinici fii ai acestui neam s-au ridicat în apărarea pământului strămoşesc când ameninţarea a venit din exterior. Dumneavoastră sunteţi o lecţie de bărbăţie, curaj, verticalitate şi demnitate. Cât de mult avem nevoie toţi de aceste calităţi. O parte dintre camarazii dumneavoastră au căzut cu moarte de erou. Avem datoria sfântă să nu uităm jertfa lor şi să-i pomenim în rugăciunile noastre. Veşnică lor pomenire eroilor căzuţi în războiul de la Nistru”.

Emoţionantă a fost discuţia cu domnul Tudor Cebotari, tatăl eroului Iurie Cebotari, căzut pe câmpul de luptă, care a dorit să-i spună, episcopului Antonie, durerea de tată care îşi aşteaptă, în continuare, fiul să se întoarcă de la război.

Conflictului de pe Nistru a izbucnit la 2 martie 1992 şi a durat până pe data de 21 iulie 1992, când a fost semnat Acordul de încetare a focului între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Cele mai grele lupte pentru integritate R. Moldova s-au dat în localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Pohrebea, Doroţcaia, Cocieri, Roghi şi Tighina. În urma acestui conflict aproape 300 de ostaşi au rămas invalizi. Alţii 286 de ostaşi au căzut cu moarte de erou pe câmpul de luptă. Victime printre civili au fost de 400 de morţi.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi