PS Antonie a înmânat alte trei burse „Mecena Vasile Stroescu”

 

Marţi, 16 februarie 2021, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a înmânat alte trei burse „Mecena Vasile Stroescu bursierilor de la Liceul Teoretic „Vasile Coroban”, or. Glodeni (director Lilia Leucă), Liceul Teoretic „Liviu Damian”, or. Rîşcani (director Stela Scripliuc) şi Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, or. Drochia (director Iurie Melinte).

PS Antonie a vorbit tinerilor că prin aceste modeste burse Episcopia de Bălţi încearcă să sprijine măcar câţiva copii, dornici să studieze, dar care întâmpină greutăţi de ordin material. De asemenea PS Antonie le-a vorbit elevilor despre timpul când sfinţia sa era elev şi i-a îndemnat pe copii să respecte jertfa profesorilor, care asemenea unor făclii ard pentru a le lumina lor viitorul. Episcopul de Bălţi a menţionat că banii pentru aceste burse au fost oferiţi de românii ortodocşi din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, cu sediul la Paris, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif.

Directorii instituţiilor de învăţământ din Glodeni, Rîşcani şi Drochia, dna Lilia Leucă, dna Stela Scripliuc şi dl Iurie Melinte au mulţumit Episcopiei de Bălţi pentru ajutorul acordat tinerilor liceeni, menţionând că acest ajutor este binevenit şi că le va fi de mare folos familiilor din care vin aceşti tineri harnici la carte şi implicaţi în activităţile liceelor unde studiază. Cuvinte de mulţumire au rostit şi copii bursieri.

Bursa „Mecena Vasile Stroescu” a Episcopiei de Bălţi a fost instituită, la propunerea Preasfinţitului Antonie, Episcop de Bălţi, şi aprobată de către Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei de Bălţi în luna septembrie 2020, în contextul Anului Omagial al Pastoraţiei Părinţilor şi Copiilor şi Anul Comemorativ al Filantropilor Ortodocşi Români declarat în cadrul Patriarhiei Române. Valoare bursei este de 700 de lei şi se acordă lunar pe parcursul întregului an de învăţământ. În anul de învăţământ 2020 – 2021 Episcopia de Bălţi acordă unsprezece burse „Mecena Vasile Stroescu”. 

O altă bursă oferită de Episcopia de Bălţi este bursa „Mitropolit Visarion Puiu” în valoare de 850 lei. În anul de învăţământ 2020 – 2021 Episcopia de Bălţi acordă, de asemenea, unsprezece burse„Mitropolit Visarion Puiu”. Episcopia de Bălţi oferă aceste burse cu sprijinul românilor ortodocşi din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif. 

Mitropolit Visarion Puiu (1879 - 1964) este primul ierarh care a păstorit la Bălţi (1923 - 1935), iar Vasile Stroescu (1845 - 1926) este cel mai mare filantrop român din Basarabia, care a făcut mult bine semenilor săi. Aceste burse vin să ne amintească de modelele pe care le-am avut noi în acest spaţiu şi pe care suntem chemaţi să le urmăm.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi