PS Antonie: „Dacă astăzi suntem creştini este meritul mamelor şi bunicilor noastre”

Duminică, 16 mai 2021, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din localitatea Burlăneşti, raionul Edineţ, (preot paroh Nicolae Pânzariu).

PS Antonie, în cuvântul său s-a referit la Femeile Mironosiţe, ca model de curaj în propovăduirea adevărului Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi a adus un omagiu mamei creştine. Între altele PS Antonie a menţionat: „Sfântul Ioan Gură de Aur referindu-se la rolul mamei în viaţa familiei, a societăţii şi a Bisericii a spus: „Daţi-mi o generaţie de mame creştine şi voi schimba faţa lumii”. Mamele creştine pot schima faţa lumii. Şi au schimbat. Dacă nu faţa lumii, cel puţin faţa acestor meleaguri, prin faptul că au păstrat credinţa ortodoxă. Dacă în acest spaţiu ateismul militant adus de sovietici nu a reuşit să înlăture religia din viaţa acestui ţinut, se datorează bunicilor şi mamelor noastre. Ştim care a fost prigoana împotriva religiei şi cu câtă frică tinerii acceptau să se cunune, să boteze copiii şi să se împărtăşească. Am trăit acele timpuri şi cunoaştem aceste adevăruri. S-au botezat copiii, s-au cununat tinerii şi s-a păstrat credinţa cu grija, curajul şi insistenţa mamelor şi bunicilor noastre. Putem spune că dacă astăzi suntem creştini este meritul mamelor şi bunicilor noastre”. „În această zi cinstim, în mod deosebit, femeia creştină, care a avut un aport considerabil la promovarea şi la păstrarea credinţei, în primul rând în familie şi apoi şi în societate. Le mulţumim femeilor pentru curaj, verticalitate şi jertfă”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie l-a felicitat pe părintele Nicolae cu împlinirea a nouă ani de slujbă misionară la Burlăneşti şi i-a mulţumit pentru implicarea jertfelnică în viaţa Episcopiei de Bălţi. 

Istoric: Satul Burlăneşti din raionul Edineţ a fost atestat documentar în anul 1632. Biserica din Burlăneşti a fost construită, din piatră, în anul 1868, pe locul altei biserici, mai vechi, din lemn. Sfântul locaş a activat până în anul 1948, când a fost închis de autorităţile sovietice de ocupaţie. Biserica s-a deteriorat cu timpul, distrugându-se, din cauza unor oameni îndepărtaţi de Dumnezeu, până la geamuri. În anul 1989 s-a început reconstruirea sfântului locaş. O contribuţie semnificativă a avut-o domnul Ion Şoric, care, pe timpul regimului sovietic, a fost condamnat la ani grei de puşcărie pentru că mărturisea pe Dumnezeu. În anul 1992, în locaşul reconstruit a fost oficiată prima Sfântă Liturghie de către părintele Gheorghe Grim. În toamna anului 2010, comunitatea din Burlăneşti a aderat la structura eclesiastică canonică din acest spaţiu - Mitropolia Basarabiei. Pentru o perioadă (sfârşitul anului 2011 – începutul anului 2012), preot slujitor la biserica din Burlăneşti a fost părintele Adrian Agapi. Din 13 mai 2012 preot la Burlăneşti este părintele Nicolae Pânzariu.  

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi