PS Antonie a sfinţit tricolorul care a fost purtat, de un veteran de război de la Nistru, în Turul Unirii

 

 

Sâmbătă, 10 iulie 2021, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a întâmpinat la statuia Sfântului Voievod Ştefan cel Mare din Bălţi pe unul dintre cei doi veterani de război de la Nistru, din 1992, care au pornit, în ziua de 18 iunie 2021, pentru a efectua un tur al Unirii, pe biciclete, pe o distanţă de mai bine de 3200 de kilometri. Este vorba de veteranul de război de la Nistru dl Ghenadie Cosovan (61 de ani), colonel în rezervă, fost vice-ministru de interne din Chişinău.

Turul Unirii a constituit un omagiu adus tuturor ostaşilor români, căzuţi pe toate câmpurile de luptă pentru libertatea poporului român şi independenţa Ţării. Pe întreg traseul, care a durat 22 de zile, dl Cosovan a purtat un tricolor, pe care PS Antonie l-a sfinţit la statuia Sfântului Voievod Ştefan cel Mare din Bălţi, drapel care va fi arborat la Cimitirul Eroilor din oraşul Chişinău, în locul altui tricolor, care a fost profanat de nişte nesăbuiţi. În Cimitirul Eroilor din orul Chişinău îşi dorm somnul de veci în jur de 500 de ostaşi români.

Pe parcursul traseului, dl colonel Cosovan s-a oprit la mai multe cimitire, unde s-a rugat pentru sufletele ostaşilor români căzuţi pe câmpul de luptă. În fiecare duminică a participat la Sfânta Liturghie în localităţile de pe traseu.

Turul Unirii a inclus următorul traseu: Bălţi – Rezina – Saharna – Criuleni – Gura Bâcului – Varniţa – Căuşeni – Ştefan Vodă – Chilia – Izmail – Calaţi – Tulcea – Babadag – Constanţa – Călăraşi – Drobeta-Turnu Severin – Timișoara - Satu Mare - Cernăuţi – Hotin – Soroca – Bălţi - Chişinău.

Turul Unirii a fost efectuat cu binecuvântarea PS Antonie, care a rostit rugăciunea de călătorie, pentru cei doi participanţi, în ziua de 18 iunie 2021, în faţa Sfântului Voievod Ştefan cel Mare din Bălţi. Locul de pornire pentru Turul Unirii a fost ales oraşul Bălţi, localitatea care a dat startul Unirii în 1918. La 3 martie 1918 Zemstva din Bălţi a votat Unirea cu Patria Mamă - România. La 13 martie 1918 Unirea cu Patria Mamă – România a votat Zemstva din Soroca, la 25 martie Unirea cu Patria Mamă – România a votat Zemstva din Orhei şi la 27 martie Sfatul Ţării de la Chişinău a votat Unirea Basarabiei cu România.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi