PS Antonie: „Dumnezeu răspunde credinţei sincere şi puternice”

Sâmbătă, 16 martie 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului ” din localitatea Gârbova, raionul Ocniţa (preot paroh Alexandru Bologa).

PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la perioada Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti, ca o perioadă de înnoire duhovnicească, o perioadă de împăcare cu Dumnezeu, la viaţa Sfântului Teodor şi la minunea săvârşită de sfânt, când, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, i-a ferit pe creştini de întinare cu jertfe aduse idolilor.

PS Antonie, între altele, a spus: „Sfinţii sunt ocrotitorii noştri. Vedem acest adevăr din minunea săvârşită de către Sfântul Teodor, care i-a păzit pe creştinii din Constantinopol de batjocorirea pusă la cale de Împăratul Iulian Apostatul. Dumnezeu răspunde credinţei sincere şi puternice. Aşa credinţă aveau creştinii primelor veacuri. Şi Dumnezeu i-a păzit. Planul Împăratului Iulian urzit împotriva creştinilor a fost descoperit. În lucrarea Sfântului Teodor vedem cum Dumnezeu lucrează prin sfinţii Săi. Sfinţii sunt lângă noi, dacă noi avem credinţă şi-i chemăm în rugăciunile noastre”. „Să ne rugăm sfinţilor şi să învăţăm de la ei cum să ne facem părtaşi fericirii veşnice”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie i-a mulţumit părintelui Alexandru pentru activitatea misionar-pastorală desfăşurată în parohie şi i-a dăruit o carte de predici.

Părintele Alexandru, la rândul său, i-a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe ierarhul Episcopiei de Bălţi sa mai vină la Gârbova şi cu alte ocazii.

Istoric: Conform datelor istorice satul Gârbova a luat fiinţă în anul 1700. Biserica veche de lemn din sat a fost construită în anul 1775. În prezent această biserică este amplasată pe teritoriul Muzeului Satului din mun. Chişinău. În anul 1908 a fost construită biserica actuală care este din tot din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.  În1958 biserica a fost închisă, de regimul sovietic ateu, după slujba de Învierea Domnului din acel an. În perioada 1988 – 1992 s-au efectuat lucrări de reconstrucţie. În 1992 sfântul locaş a fost sfinţit. Din 1992 până în 2000 la altarul din Gârbova s-au succedat 24 de preoţi. Din 2000 slujitor în Gârbova este părintele Alexandru Bologa. Tot în anul 2000 comunitatea din Gârbova trece la jurisdicţia canonică din R. Moldova - Mitropolia Basarabiei. Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi