PS Antonie: „Doar făcând faptele luminii, omul se află sub protecţia îngerului păzitor”

Duminică, 21 noiembrie 2021, ziua prăznuirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil (stil vechi), PS Antonie, Episcop de Bălţi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Lipnic, raionul Ocniţa (preot paroh Ioan Rusu), cu ocazia sărbătoririi hramului acestei localităţi.

PS Antonie în cuvântul său a vorbit despre Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi despre locul îngerilor în creaţie şi în viaţa creştinului.

Vorbind despre îngerul păzitor, PS Antonie, între altele, a spus: „Dumnezeu din dragoste pentru om i-a rânduit un înger care să aibă grijă de el. Sarcina îngerului este să-l păzească pe om de tot răul. Condiţia este ca omul să respecte poruncile lui Dumnezeu, să facă voia Lui, să facă faptele cele bune, lucruri care îl menţin pe om în Lumina lui Dumnezeu. Doar făcând faptele luminii, omul se află sub protecţia îngerului păzitor. Faptele rele îndepărtează îngerul păzitor de om şi îl îndepărtează pe om şi de Dumnezeu”. „Să-i cinstim pe sfinţii îngeri şi să-i chemăm în rugăciunile noastre pentru a-i avea ca protectori şi ajutători la vreme de încercare”, a îndemnat PS Antonie.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra familiei părintelui Ioan şi asupra comunităţii ortodoxe din istorica localitate Lipnic şi a fost organizată o procesiune tradiţionala de hram în jurul sfântului locaş.

PS Antonie a apreciat activitatea pastoral-misionară a părintelui Ioan şi i-a dăruit un exemplar de Noul Testament, mulţumindu-i pentru implicarea în viaţa Episcopiei de Bălţi.

Părintele Ioan i-a mulţumit PS Antonie pentru vizită, binecuvântare arhierească şi pentru Noul Testament, invitându-l pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Lipnic şi cu alte ocazii.

Istoric: Lipnicul a rămas în istorie prin biruinţa lui Ştefan cel Mare asupra tătarilor Hoardei de Aur în ziua de 20 august 1470. Biserica din Lipnic a fost construită în anul 1863. În timpul regimului sovietic, sfântul locaş nu a fost închis. Ultimii 25 de ani la Lpnic a păstorit părintele Victor Rusu, care a trecut la cele veşnice la 17 aprilie 2014. Din data de 7 mai 2014 la Lipnic păstoreşte părintele Ioan Rusu, fiul părintelui Victor.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi