Concurs la Istoria Românilor cu genericul „Făuritorii Unirii Basarabiei cu România”

 

 

Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei în parteneriat cu Universitatea de Stat „Aleco Russo ” din Bălţi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Asociaţia Istoricilor din R. Moldova „Alexandru Moşanu” şi Catedra de Ştiinţe Socioumane şi Asistenţă Socială din cadrul USARB, organizează Concursul regional la Istoria Românilor cu genericul „Făuritorii Unirii Basarabiei cu România”.

Concursul este adresat elevilor din liceu (clasele a X-XII) şi studenţilor interesaţi de Istorie care îţi fac studiile (sau locuiesc) în municipiul Bălţi şi raioanele Briceni, Râşcani, Glodeni, Sângerei, Donduşeni, Soroca, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti şi Ocniţa.

Obiectivele concursului: promovarea valorilor naţionale; aprecierea contribuţiei predecesorilor în perpetuarea istoriei; consolidarea şi dezvoltarea interesului pentru istoria românilor; valorificarea abilităţilor elevilor şi studenţilor pasionaţi de istorie.

Concursul se organizează on-line. Participanţii vor transmite o lucrare care va include două părţi componente: a) analiza activităţii unei personalităţi istorice care a contribuit la unirea Basarabiei cu România în contextul realităţii europene din acea perioadă (până la 3500 caractere cu tot cu spaţii); b) elaborarea şi rezolvarea unei relaţii de cauzalitate referitoare la unirea Basarabiei cu România în 1918 (până la 2500 caractere cu tot cu spaţii). La sfârşitul lucrării va fi indicată bibliografia utilizată. (Norme de redactare: document word, font Times New Roman, cu spaţiere la un rând şi jumătate). IMPORTANT: Lucrarea va fi anticipată de o informaţie succintă: Nume, Prenume, localitatea de baştină, instituţia de învăţământ, clasa / anul de studii, adresa de e-mail, numărul de telefon.

Concursul se va desfăşura în următoarele etape:

1. Lucrarea se depune electronic, în perioada 07-14 martie 2022, ora 24:00, la adresa de email: istoriaromâ[email protected]

Se va aprecia:

a. originalitatea conţinutului şi argumentarea rolului personalităţii în istorie;

b. competenţele de analiză şi sinteză a evenimentelor, faptelor, proceselor istorice;

c. concluziile argumentate.

2. La data de 22 martie 2022 vor fi anunţate rezultatele pentru prima etapă a Concursului. Juriul va selecta cele mai bune 20 lucrări.  Autorii acestor lucrări vor fi anunţaţi că au devenit Laureaţi ai Concursului şi vor participa la etapa finală a Concursului: interviul (on-line) care va conţine 2 întrebări generale referitoare la unirea Basarabiei cu România din anul 1918.

3. La data de 24 martie 2021, ora 14.00, laureaţii Concursului vor fi invitaţi în videoconferinţă (aplicaţia Google meet – link-ul de participare va fi transmis pe adresa de e-mail a concursanţilor). Juriul urmează să acorde 6 premii şi 6 menţiuni.

Premiile constau în: tablete educaţionale, premii băneşti şi seturi de cărţi.

4. Toţi participanţii vor primi pe adresa de e-mail Diplome de participare; laureaţii – Diplome de performanţă; câştigătorii – premii şi Diplome de excelenţă.

Câştigătorii concursului urmează să fie premiaţi de către PS Antonie, Episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei, în data de 26 martie 2021, ora 12.00, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Biblioteca Ştiinţifică, sala de lectură nr. 1.

Pentru detalii: tel.: 023152380; 023152344