PS Antonie: „Pocăinţa iartă păcatele şi-l apropie pe om de Dumnezeu”

 

Duminică, 16 ianuarie 2022, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa (preot paroh PC Sergiu Grosu).

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la pericopa evanghelică din Duminica dinaintea Botezului Domnului.

Vorbind despre pocăinţă, PS Antonie, între altele, a spus: „Ioan Botezătorul boteza în pustie şi propovăduia botezul pocăinţei întru iertarea păcatelor. Păcatele îndepărtează pe om de Dumnezeu. Pocăinţa iartă păcatele şi-l apropie pe om de Dumnezeu. Pocăinţa aduce în suflet lumină şi bucurie. Pocăinţa dăruieşte omului viaţa veşnică”. „Să folosim Taina pocăinţei pentru a reface legătura cu Dumnezeu şi pentru a ne lumina sufletele cu Lumină sfântă a iertării lui Dumnezeu”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie i-a dăruit părintelui Sergiu un Liturghier şi un Molitvelnic, donate de PCuv Părinte Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu din Arhiepiscopia Iaşilor.

Părintele Sergiu a mulţumit pentru cărţi, pentru vizită şi pentru binecuvântare arhierească, la începutul anului civil, şi l-a invitat pe chiriarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină în mijlocul comunităţii din Ocniţa şi cu alte ocazii.

PS Antonie i-a îndemnat, de asemenea, pe cei prezenţi, să fie atenţi cu sănătatea lor şi a celor din jur în contextul noii boli de Covid-19.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea noii boli molipsitoare.

Istoric: Comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa a fost înfiinţată, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcop de Bălţi, în toamna anului 2019. În data de 3 ianuarie 2020, comunitatea a fost recunoscută ca persoană juridică de către stat. Comunitatea a fost formată la cererea creştinilor din Ocniţa dornici de a avea slujbe în limba română. În ultimii 50-60 de ani în oraşul Ocniţa nu s-au oficiat slujbe în limba română. În unica biserică din oraş, locaş care aparţine de Patriarhia Moscovei, slujbele se oficiază doar în slavonă. Cu ajutorul preoţilor din protopopiatul Botoşani, Arhiepiscopia Iaşilor, comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa a cumpărat un teren, unde urmează să fie ridicat un sfânt locaş în stil moldovenesc. Părintele paroh Sergiu Grosu, ajutat de creştini buni şi darnici, a reuşit să achiziţioneze un vagon, unde, cu spirit de gospodar, a amenajat un spaţiu pentru rugăciune. PS Antonie a oficiat prima Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa în ziua de 8 august 2020.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi