Preasfințitul Antonie de Bălți, a comemorat, la Soroca, Unirea din 1918

Marţi, 26 martie 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a participat la activitatea culturală organizată, la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca, de către Consiliul Unirii din Soroca (preşedinte de onoare – prof. Ana Bejan) în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău şi Episcopia de Bălţi. Acţiunea a fost organizată în contextul comemorării a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Manifestarea de la Muzeul din Soroca a cuprins inaugurarea expoziţiei: „Contribuţia marilor personalităţi româneşti la realizarea Marii Uniri”, prezentarea ultimul număr al Revistei de Istorie şi Cultură „Destin românesc” şi oficierea unui parastas pentru cel care a fost Alexandru Moşanu (1932 - 2017), primului preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova şi iniţiatorul şi primul redactor al revistei „Destin românesc”.

Expoziţia „Contribuţia marilor personalităţi româneşti la realizarea Marii Uniri” a fost prezentată de domnul academician Valeriu Matei, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău. Domnul Matei s-a referit şi la revista „Destin românesc” şi a adus un omagiu primului preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Moşanu.

Printre cei care s-au referit la revista „Destin românesc” şi au evocat figura profesorului şi omului politic Alexandru Moşanu au fost domnul Gheorghe Negru, doctor în istorie, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Moldova, domnul Nicolae Bulat, scriitor, istoric, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, doamna Ana Bejan, profesoară de limba şi literatura română, preşedintele Asociaţiei „Grigore Vieru”- Soroca şi domnul Ion Negrei, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie.

PS Antonie, în cuvântul său, a evocat actul votării de către Sfatul Ţării de la Chişinău a Unirii cu România şi a oferit domnului academician Valeriu Matei, domnului Gheorghe Negru, domnului Nicolae Bulat şi doamnei Ana Bejan, Distincţii de vrednicie „ca semn al preţuirii şi pentru curajul de a mărturisi adevărul istoric, pentru promovarea valorilor naţionale şi pentru lupta de a redeştepta, în spaţiul basarabean, conştiinţa de Neam şi Ţară”. Apoi, PS Antonie a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, slujba parastasului pentru sufletul adormitului în domnul Alexandru Moşanu, Mitropolitul Gurie şi făuritorii Marii Uniri.

La eveniment au fost prezenţi şi oaspeţi de peste Prut, părintele Gabriel Macovei (parohia Broşteni, Vrancea) şi domnul scriitor Gheorghe Mocanu.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi