Personalitatea Mitropolitului Visarion Puiu comemorată la Bălţi

 

Joi, 24 februarie 2022, în Sala de Conferinţe a Hotelului VisPas din Bălţi, a avut loc, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălţi, Conferinţa cu tema: „Mitropolitul Visarion Puiu – misionar harnic în spațiul basarabean”. Conferinţa s-a desfăşurat în contextul celei de-a XXVI-a ediţie a Zilelor „Mitropolit Visarion Puiu”, cu genericul „VISARION PUIU –Exilul Mitropolitului Visarion Puiu(1944-1964)”, manifestaţie organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Episcopia de Bălţi şi Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu”.

Comunicări în cadrul Conferinţei de la Bălţi au susţinut:

1. PC Pr. Doctor Florin Ţuşcanu - „Mitropolitul Visarion Puiu “călugărul ostaș” –misionar, ctitor și patriot în Basarabia interbelică”;

2. Dna Mariana Mihalevschi, director interimar, Muzeul de Istorie şi Etnografie, mun. Bălţi - „Consideraţii privind proprietăţile Episcopiei Hotinului din oraşul Balţi”;

3. Arhim. Dr. Andrei Ioniță- „Viața monahală din Basarabia în timpul lui Visarion Puiu”;

4. PC Pr. Roman Botezat – „Lucrarea misionară a Mitropolitului Visarion Puiu în Basarabia”.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de PC Părinte Roman Botezat, consilier cultural. Sfinția sa a vorbit despre importanța reactivării Episcopiei de Bălți(fostă a Hotinului) de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și de venirea urmașului canonic al Mitropolitului Visarion Puiu în scaunul episcopal de la Bălți în persoana Preasfințitului Părinte Antonie.

La Conferinţă au fost prezenţi: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Andrei Ioniţă, Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Dl Dan Ioan Botezatu, Consilier Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu”, Dl Ing. Viorel Nicolau, redactor şi editor al revistei Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu” - Valori Perene.

În cadrul conferinței au fost lansate carțile: Aurel Pentelescu, Ionuț-Constantin Petcu, Episcopul Dr. Partenie Ciopron. O viață închinată Bisericii și Armatei Române(1896-1980), Editura EDITGRAPH Buzău.

Dumitru Stavarache, Episcopul Visarion Puiu al Argeșului. Mărturii Documentare (1921-1923), Editura EDITGRAPH Buzău.

Conferinţa a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de parastas pentru sufletul vrednicului de pomenire Mitropolit Visarion Puiu, primul episcop al Episcopiei Hotinului, la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi (preot paroh Petru Botezatu).

La final, părintele Forin Țușcanu a înmânat diplome de gratitudine damnnei Mariana Mihalevschi, director interimar al Muzeului de Istorie şi Etnografie, mun. Bălţi și părinților coordonatori din aparatul administrativ al Episcopiei de Bălți.

Mitropolitul Visarion Puiu, (pe numele de mirean Victor Puiu) s-a născut la 27 februarie 1879, Paşcani, judeţul Suceava. A fost primul episcop al Episcopiei Hotinului cu reşedinţa la Bălţi (1923 - 1935). Înainte de a veni la Bălţi a fost episcop de Argeş (1921-1923). Între anii 1935-1940 a fost mitropolit al Bucovinei. În perioada 16 noiembrie 1942 - 14 decembrie 1943 a fost mitropolit al Transnistriei. În anul 1944 se refugiază în Occident. Între anii 1945-1958 este cârmuitorul Eparhiei românilor din străinătate, numită şi Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală. În 1946 este condamnat la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Trece la cele veşnice la 10 august 1964. A scris şi a publicat aproximativ 40 de lucrări.

Mitropolitul Visarion Puiu este ctitorul Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi. Piatra de temelie a fost sfinţită în anul 1924. Cu mari osteneli şi cu sprijin financiar de la Guvernul României, Catedrala a fost sfinţită în anul 1935. Vrednicul de pomenire ierarh a dorit ca viitoarea catedrală să fie „cel dintâi semn real şi trainic care să vorbească viitorului de stăpânirea, de drepturile şi de unitatea poporului nostru românesc”. La sfinţirea pietrei de temelie în calitate de oaspeţi de onoare au fost: Alteţa Sa Regală, Principele Carol, moştenitorul tronului, Patriarhul Damianos al Ierusalimului, Mitropolitul Primat Miron, Mitropolitul Moldovei Pimen, Arhiepiscopul Gurie, miniştri, generali şi alte personalităţi. În 1926 începe construcţia bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Bălţi şi a reşedinţei episcopale. Ambele au fost sfinţite tot în anul 1935. În total în oraşul Bălţi, episcopul Visarion a ridicat şase biserici. Episcopul Visarion ca ierarh a desfăşurat o bogată activitate misionară, pastorală, culturală şi administrativă.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi