PS Antonie: „Omul în libertatea sa decide să accepte sau nu pe Dumnezeu”

Duminică, 31 martie 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi (preot paroh Petru Botezatu). 

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la perioada de post ca o perioadă de pregătire de pregătire pentru Slăvitul Praznic al Învierii Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos şi la locul Sfintei Cruci în viaţa creştinului ortodox.

Vorbind despre darul libertăţii dat omului de către Dumnezeu, PS Antonie, între altele, a spus: „În Evanghelia de astăzi, Mântuitorul spune: „Cel ce vrea să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie”. Vedem că omul are o libertate de decizie. Poate să urmeze sau poate să refuze urmarea lui Hristos. Omul are această libertate. Darul libertăţii este darul cel mai mare dar după darul vieţii dat de Dumnezeu omului. Omul în libertatea sa decide să accepte sau nu pe Dumnezeu. Atât de multă libertate i-a dat Dumnezeu omului. Vrea să creadă în Dumnezeu sau nu, omul decide în libertatea sa. Şi această libertate omul o are de la Dumnezeu, pentru că Dumnezeu iubeşte creatura sa”. „Să folosim libertatea noastră pentru a urma lui Hristos şi pentru a-i răspunde iubirii lui Dumnezeu”, a mai menţionat PS Antonie.

Părintele Petru i-a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântare şi l-a invitat pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Istoric: Piatra de temelie a bisericii „Naşterea Domnului” din Bălţi a fost sfinţită, în 2004, de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. În 2006 s-a oficiat prima Sfântă Liturghie în paraclisul amenajat la demisolul bisericii. În 2008, de Învierea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost oficiată prima Sfântă Liturghie în biserica propriu-zisă. Prima slujbă arhierească în mijlocul comunităţii Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi  a fost oficiată de către PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului în ziua de sâmbătă 27 septembrie 2014.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi