PS Antonie a slujit la Mănăstirea Piatra Sfântă

Luni, 15 mai 2023, ziua pomenirii Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Piatra Sfântă (Tărâţa) cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din judeţul Iaşi (stareţ - protosinghel Cristofor Ruxandu).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la viața și activitatea pastoral-misionară a Sfântului Ierarh Iacob Putneanul.

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat, împreună cu soborul de clerici, un parastas pentru sufletele ctitorilor sfântului aşezământ monahal.

Părintele Cristofor i-a mulţumit PS Antonie pentru binecuvântare şi pentru oficierea Sfintei Liturghii la mănăstirea Tărâţa şi i-a dăruit o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei.

La sfânta slujbă a fost prezent și Pcuv. Părinte Arhimandrit Arsenie Hanganu, starețul Mănăstirii Cetățuia din Iași, Exarh de zona Iași. Răspusurile la Sfânta Liturghie le-a dat Corul Basileus de la Seminarul Teologic Sfântul Vasile cel Mare din Iași, dirijor Pr. Arhid. Mihai Ursache.

Prima slujbă la Mănăstirea Piatra Sfântă, PS Antonie a oficiat-o în ziua de 15 august 2019, zi în care creştinii ortodocşi, care ţin sărbătorile după calendarul îndreptat (stilul nou), sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. Atunci, PS Antonie a dăruit mănăstirii o candelă, care arde, la Piatra Sfântă, până în prezent pentru unitatea poporului român.

Istoric:Mănăstirea Piatra Sfântă este o mănăstire ortodoxă din judeţul Iaşi. În anul 1721, Dimitrie Bosie a dăruit un teren pentru îngroparea celor morţi de ciuma şi a zidit o bisericuţă de lemn, cu hramul Buna Vestire. Acest loc se va numi Schitul Sihăstria sau Schitul lui Tărâţă. În anul 1732, Grigore al II-lea Ghica va construi pe acest loc o biserică din piatră. Biserica de azi datează din 1754, fiind ridicată de Matei Ghica. În anul 1761 schitul devine spital pentru bolnavii de ciuma, dependent de Mănăstirea Sfântul Spiridon din Iaşi. In anul 1959 schitul este închis, devenind biserică de mir. Schitul a fost redeschis după 1990, ca mănăstire de călugări. În anul 1998, Mitropolitul de atunci, IPS Daniel Ciobotea, actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, i-a schimbat denumirea în Mănăstirea Piatra Sfântă.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi