Pelerinaj la locurile de spiritualitate românească de peste Prut

În zilele de 6–7 mai 2023, un grup de profesori de la Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă”, Bălți, au efectuat un pelerinaj la mănăstirile și locurile încărcare de istorie de peste Prut. Grupul de profesori a fost însoțit, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălți, de către PC preot Dorian Revenco, protopop de Bălți.

Perinajul a fost organizat prin Sectorul de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor (consilier - Ahimandrit Nicodim Petre), cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Printre locurile de cultură, de istorie și de spiritualitate românească din Țară, vizitate de profesorii de la Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă”, Bălți, au fost: Mănăstirea Văratec, mormântul Veronicăi Micle, Mănăstirea Agapia, Cetatea Neamț, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sihăstria, Mănăstirea Neamț, Schitul Vovidenia (Muzeului Casa memorială „Mitropolit Visarion Puiu” și „Mihail Sadoveanu”), Mănăstirea Petru-Vodă (mormântul Preacuviosului Părinte Iustin Pârvu), Biserica „Sfântul Cuvios Ioan-Iacob Hozevitul” din curtea Seminarului Teologic Neamț, Mănăstirea Hadâmbu, Catedrala Mitropolitană (închinare la Sfintele Moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași și la Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei), Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași, Mănăstirea Vlădiceni, unde pelerinii au primit binecuvântarea PS Nichifor Botoșăneanul, PCuv. Părinte Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu și PCuv. Părinte Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni.

PS Antonie a menționat, în mai multe rânduri, că „pelerinajele de peste Prut, organizate pentru cadrele didactice din Basarabia, reprezintă unul dintre obiectivele misionare ale Episcopiei de Bălți”. De aceea unul dintre proiectele Episcopiei de Bălți desfășurate de câțiva ani cu binecuvântarea PS Antonie, se numește „Să ne cunoaștem Țara”. „Vizitele peste Prut ajută pe basarabeni să descopere identitatea comună cu cea a fraților de peste Prut, întăresc credința și contribuie substanțial la o cunoaștere mai bună a istoriei neamului”, susține PS Antonie.

Până în prezent, cu ajutorul Episcopiei de Bălți, peste 300 de profesori de la instituțiile de învățământ din nordul R. Moldova au avut posibilitatea, în calitate de pelerini, să treacă Prutul.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi