Conferința științifică „Centenarul Episcopiei Hotinului (actuala Episcopie de Bălți) 1923–2023”

 

Joi, 18 mai 2023, în Sala polivalentă a Universității de Stat „Alecu Russo” din municipiul Bălți, a avut loc, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălți, Conferința științifică „CENTENARUL EPISCOPIEI HOTINULUI (ACTUALA EPISCOPIE DE BĂLȚI) 1923–2023”. Evenimentul a fost organizat de către Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei,

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Asociația Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R. Moldova, Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți și Asociația „Visarion Puiu”.

În deschiderea Conferinței, corul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți a intonat imnele de stat ale R. Moldova și României. În continuare au urmat mesajele de salut din partea PS Antonie, Episcopul de Bălți, dna dr. Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, dl. Anatol Petrencu, prof. univ., dr. hab., Președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R. Moldova, și dl Ionuț Nistor, dr. conf. univ. Directorul Departamentului Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În debutul conferinței, PS Antonie, Episcopul de Bălți, a gratificat cu cea mai înaltă distincție pentru mireni a Episcopiei de Bălți, ordinul „Crucea Bălțeană”, pe dna dr. Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, dna Silvia Grosu, dr. conf, Departamentul de comunicare și teoria informării, Universitatea de Stat din Moldova, dna Maria Ișaev, cercetător științific și pe dl. Anatol Petrencu, prof. univ., dr. hab., Președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R. Moldova.

După comunicările în plen prezentate de PS Antonie, Episcopul de Bălți, PC Pr. Dr. Aurel Florin Țușcanu, președintele Asociației „Visarion Puiu”, dr. Ion Negrei, cercetător științific, Institutul de Istorie USM, vice președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R. Moldova, dl. Anatol Petrencu, prof. univ., dr. hab., Președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R. Moldova, și dna Lilia Trinca, dr., conf. univ., decanul Facultății de Litere a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, lucrările s-au desfășurat în două secțiuni:  

Secțiunea 1 (Sala polivalentă) – Biserica Ortodoxă Română în Basarabia - prima jumătate a secolului XX (moderator - PC Pr. Dr. Aurel Florin Țușcanu, președintele Asociației „Visarion Puiu”);

Secțiunea 2 (Sala Senatului) - Basarabia în a doua jumătate a secolului XX- rezistență prin spiritualitate și cultură românească (moderator - dl. Anatol Petrencu, prof. univ., dr. hab., Președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R. Moldova).

La finalul Conferinței, a avut loc o ședință de totalizare a lucrărilor, după care PS Antonie și dna Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, au înmânat diplome participanților la Conferință.

Istoric: Episcopia de Bălţi (fostă a Hotinului) a fost înfiinţată, ca parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, la data de 8 martie 1923. Primul ierarh care a păstorit la Bălţi a fost episcopul Visarion Puiu (1923-1935), în timpul căruia au fost construite Catedrala episcopală „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi reşedinţa episcopală, au fost înălţate 64 de biserici noi şi renovate 343 de lăcaşuri de cult. Ulterior, această eparhie a fost păstorită de episcopii Tit Simedrea (1935-1940) şi Partenie Ciopron (1941-1944, în calitate de locţiitor). După instaurarea regimului sovietic în spaţiul românesc din stânga Prutului în anul 1944, eparhia şi-a încetat activitatea, fără a fi însă desfiinţată.

Odată cu reactivarea structurii eclesiastice canonice din acest spaţiu - Mitropolia Basarabiei -, în anul 1992, au fost reactivate şi eparhiile sale istorice sufragane, printre care şi Episcopia de Bălţi (fostă a Hotinului), aceasta fiind înregistrată ca persoană juridică şi parte componentă a Mitropoliei Basarabiei la Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor de pe lângă Guvernul Moldovei, în data de 17 decembrie 2004, când, prin Certificatul nr. 2017, i s-a recunoscut Statutul de organizare şi funcţionare. Ulterior, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, prin hotărârea nr. 4555 din 22 octombrie 2007, înscrierea acestei eparhii în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române (art. 6 alin. 2 par. 7 poziţia 31).

La dorinţa clericilor şi credincioşilor din Episcopia de Bălţi şi respectând prevederile Statutelor Mitropoliei Basarabiei şi al Episcopiei de Bălţi, precum şi în baza Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a convocat, în ziua de marţi, 15 mai 2018, Adunarea eparhială a Episcopiei de Bălţi în cadrul căreia au fost desemnaţi doi candidaţi eligibili pentru slujirea de Chiriarh la Bălți. 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa din ziua de joi, 24 mai 2018, a analizat propunerea Adunarii eparhiale a Episcopiei de Bălţi din data de 15 mai 2018 şi în urma votului exprimat a ales în scaunul vacant al Episcopiei de Bălţi pe Preasfinţitul Părinte Antonie (Anatolie) de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului. În acest fel s-a restabilit un adevăr istoric şi, după 74 de ani, a fost ales al patrulea episcop canonic la Bălţi. 

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi