Te-Deum și Parastas la o sută de ani de la înființarea Episcopiei de Bălți

 

Vineri, 10 martie 2023, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți, la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi, slujba de Te-Deum pentru binefacerile revărsate asupra clericilor și credincioșilor Episcopiei de Bălți de-a lungul istoriei.

După slujba de Te-Deum soborul de clerici a oficiat slujba de parastas pentru sufletele ierarhilor care au păstorit la Bălți: Mitropolitul Visarion, Mitropolitul Tit și Episcopul Partenie.

Slujbele au fost oficiate în contextul împlinirii a o sută de ani de la înființarea Episcopiei de Bălți (fostă a Hotinului).

Istoric: Episcopia Hotinului a fost reînfințată la 10 martie 1923 prin legea nr. 920 și aprobată de regele Ferdinand I și publicată în Monitorul Oficial nr. 266.

La Hotin fucționase între 1713 și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea o episcopie dependentă de mitropolia grecească a Proilaviei, cu sediul la Brăila. Cel mai cunoscut ierarh care a păstorit la Hotin este Amfilohie Hotiniul (1730 - 1800), fost profesor de matematică, cu studii la Roma, călugăr de la Mănăstirea Secu, care a deținut funcția de episcop al Hotinului din anul 1767 până în anul 1770. Este autorul primei lucrări românești de geografie, remarcându-se și ca traducător al unor lucrări de aritmetică. Trece la cele veșnice, la Schitul Zagavia (comuna Scobinți), de lângă Hârlău, în anul 1800.

Primul ierarh care a păstorit la Bălți, după 1923, a fost Visarion Puiu (1923 - 1935), urmat de Tit Simedrea (1935 -1940) și Partenie Ciopron (1941 - 1944). Ultimul ierarh, Petenie Ciopron, a plecat peste Prut în anul 1944, odată cu ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică.

PS Antonie a adus un omagiu ierarhilor care au păstorit la Bălți și a menționat că misiunea Episcopiei de Bălți va reuși pentru că în ceruri această structură eclesiastică are ca patroni pe vrednicii de pomenire ierarhi: Visarion Puiu, Tit Simedrea și Partenie Ciopron.

PS Antonie a mulțumit preoților și credincioșilor care cu multă dăruire sprijină Biserica canoncă din acest spațiu – Mitropolia Basarabiei. „Este o mare binecuvântare să fii cu Biserica canonică a acestui spațiu, care înseamnă lumină și adevăr”, a mai spus PS Antonie.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi