Maica Domnului cinstită la Mănăstirea Chirilovca

 

Luni, 28 august 2023, ziua când creştinii ortodocşi, care ţin sărbătorile după calendarul neîndreptat (stil vechi), au prăznuit Adormirea Maicii Domnului, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Chirilovca, rn. Floreşti (locţiitoare stareţă – rasofora Maria Popa).

În cuvântul său, rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie a vorbit despre cinstirea Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă și evlavia poporul român către Fecioara Maria.

PS Antonie a amintit și despre dărul făcut Mănăstirii Chirilovca de către PCuv. Părinte Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu din Arhiepiscopia Iaşilor, și anume copia icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu.

Istoric: Piatra de temelia a bisericii din Chirilovca a fost pusă în perioada interbelică, în 1925. Până în anul 1940, anul ocupaţiei sovietice, s-a reuşit să se ridice pereţii bisericii până la centura de sus. A urmat al doilea război mondial. După 1944, peste acest pământ a revenit ocupaţia sovietică, care a adus cu sine ateismul militant, cu urmările dezastruoase pentru o societate zidită pe valori creştine şi naţionale. În timpul ocupaţiei sovietice construcţia bisericii a fost sistată şi a fost lăsată în păragină.

În 2016, prin osteneala Părintelui Protoiereu Mitrofor Ilie Minteanu, protopop de Floreşti şi a oamenilor darnici din raionul Floreşti, s-au reluat lucrările de construcţiei a bisericii. Tot atunci s-a decis transformarea bisericii din Chirilovca în mănăstire.

În toamna anului 2019, mănăstirea, prin contribuţia directă a PC părinte Ilie Munteanu, a revenit în albia canonică a vieţii religioase din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei.

Rânduiala sfântă face ca prima slujbă arhierească, în lăcaşul din Chirilovca, să fie oficiată, în ziua de 4 mai 2021, de urmaşul canonic al episcopului Visarion Puiu, (care a ajutat mult la construcţia bisericii din Chirilovca), în scaunul chriarhal de la Bălţi, ierarh membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preasfinţitul Antonie, Episcopul de Bălţi.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi