Centenarul Episcopiei Hotinului (actuala Episcopie de Bălți), sărbătorit la Bălți

 

 

Joi, 31 august 2023, la Bălți, a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de un sobor numeros de 77 de clerici, ierarhi, preoți și diaconi, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la reînființarea Episcopiei Hotinului, actuala Episcopie de Bălți. 

La invitația Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, în zi de mare sărbătoare, la Bălți, au venit ierarhi membi ai Sfântului Sinod al Bisercii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

La Sfanta Liturghie au fost prezenți numeroși credincioși de pe ambele maluri ale Prutului imbrăcați în straie naționale de sărbătoare.

Momentul solemn a avut loc pe Strada Burebista Nr. 10 din Bălţi, unde se află Centrul Educaţional „Anastasis” al Episcopiei de Bălţi. Programul manifestării „Centenarul Episcopiei Hotinului (actuala Episcopie de Bălți) 1923–2023” a început cu întâmpinarea ierarhilor de către soborul preoţilor şi de către copiii îmbrăcaţi în portul popular. Micuţii au ţinut în mâini pâinea şi sarea, aşezate pe prosoape tradiţionale, şi au oferit oaspeţilor câte un buchet de flori. Soborul s-a închinat apoi la racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, păstrate la Răzălăi, Sângerei, satul de baștină a sfântului, şi la copia icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, aflată în patrimoniul Mănăstirii Chirilovca – Floreşti a Episcopiei de Bălţi.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Basileus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi, dirijat de arhidiaconul Mihai Ursache. 

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, întitulat „Binecuvântare la Centenarul Episcopiei de Bălți” adresat clericilor și credincioșilor din cadrul Episcopiei de Bălți.

Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a făcut referire în cuvântul adresat la istoria greu încercată a Bisericii din Basarabia şi a menţionat că de-a lungul timpului ierahii români „au adus pacea şi binecuvântarea în mijlocul oamenilor”.

După acest moment, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a dăruit Preasfințitului Părinte Antonie o Sfântă Evanghelie din partea Părintelui Patriarh, realizată la Atelierele Patriarhiei Române, ferecată manual cu cizelură și împodobită cu icoane lucrate în tehnică email și a oferit ordine, medalii și distincții din partea Patriarhului României, mai multor clerici si credincioși, care au avut o contribuție esențială în susținerea activităților Episcopiei de Bălți.

Doamna Natalia Gaşiţoi, conferenţiar universitar doctor, rectorul Universitații de Stat „Alecu Russo” din Bălți, care s-a numărat printre persoanele gratificate de către Patriarhul României, a ţinut un cuvânt emoţionant în care a reliefat colaborarea dintre Universitate şi Episcopia de Bălţi, lucru important atât pentru tinerii studenți cât și pentru comunitatea academică bălţeană.

Preasfințitul Părinte Antonie a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel pentru cuvântul de binecuvântare, pentru Sfânta Evanghelie și pentru distincțiile oferite clericilor și credincioișilor și a adus mulțumiri ierarhilor care au venit, la Bălți, în zi de sărbătoare.

PS Antonie a mai spus că „este nevoie de multă rugăciune şi de pace”, iar apoi a făcut o legătură dintre momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi, la care a participat şi Mitropolitul Pimen Georgescu de la Iași, la invitaţia Episcopului Visarion Puiu, şi evenimentul istoric de pe 31 august 2023, la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Episcopul de Bălți a oferit, la rândul său, distincții clericilor și mirenilor care au sprijinit misiunea Episcopiei de Bălți în cei cinci ani de când activează la Bălți.

După acest moment soborul de clerici s-a îndrepatat spre crucea așezată în locul altarului viitoarei catedrale episcopale, unde Înaltpreasfințitul Părinte Teofan și Înaltpreasfinţitul Părinte Petru au sfințit semnul jertfei Mântuitorului nostru Iisus Hristos și terenul, unde va fi înălțat viitorul Ansamblu Episcopal din Bălți.

Un cuvânt către cei prezenți a adresat și Excelenţa Sa Domnul Petrişor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi.

Istoric: Episcopia de Bălţi (fostă a Hotinului) a fost înfiinţată, ca parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1923. Primul ierarh care a păstorit la Bălţi a fost episcopul Visarion Puiu (1923-1935), în timpul căruia au fost construite Catedrala episcopală „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi reşedinţa episcopală, au fost înălţate 64 de biserici noi şi renovate 343 de lăcaşuri de cult. Episcopul Visarion a înființat fabrica de lumânări, atelierul de obiecte bisericeşti, casa de ajutor reciproc, banca clerului, la mănăstirea Dobruşa - o şcoală de cântăreţi bisericeşti, iar la mănăstirea Japca – o școala de pregătire practică rurală a fetelor de săteni. 

Ulterior, această eparhie a fost păstorită de către episcopul Tit Simedrea (1935-1940), care a continuat activitatea desfășurată de predecesorul său, în direcția misionară, culturală și constructivă, ridicând la nivel înalt pastorația și misionarismul clerului. Prin purtarea de grijă a Preasfinției Sale a fost înființat, la Bălți, un liceu-seminarial, unde să se pregătescă viitorii preoți ai eparhiei, au fost editate cârți ziditoare de suflet, foi duminicale, Buletinul Oficial Episcopia Hotinului la care se adaugă și revista eparhială Însemnări Creștine.

Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, la 28 iunie 1940, Basarabia a fost ocupată de către sovietici.

Din vara anului 1941, când Basarabia a fost eliberată de sub sovietici și până 1944, la Bălți, păstorește, în calitate de locțiitor Preasfințitul Părinte Partenie Ciopron, Episcopul Armatei Române. Preasfințitul Partrenie a reînfiinţat scoala de cântăreţi de la mănăstirea Rudi şi Gimnaziul Industrial de fete de la mănăstirea Japca, a fost reînfiinţată Tipografia Eparhială. După întreruperea de mai bine de un an, începe să reapară Foaia eparhială oficială Episcopia Hotinului, din îndemnul ierarhului îşi face apariţia revista Biserica Basarabeană, Organ al Episcopiei Hotinului. Episcopul Partenie a reparat Catedrala Episcopală, clădirea Căminului eparhial, clădirea Consiliului Eparhial, clădirile fostului seminar din Bălţi. În 1944, când Basarabia a fost reocupată de către URSS, Episcopia Hotinului a fost obligată să-și înceteze activitatea, dar Patriarhia Română nu a acceptat desființarea ei.

Odată cu reactivarea structurii eclesiastice canonice din acest spaţiu - Mitropolia Basarabiei -, în anul 1992, au fost reactivate şi eparhiile sale istorice sufragane, printre care şi Episcopia de Bălţi (fostă a Hotinului), aceasta fiind înregistrată ca persoană juridică şi parte componentă a Mitropoliei Basarabiei la Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor de pe lângă Guvernul Moldovei, prin Certificatul nr. 2017 din 17 decembrie 2004, când i s-a recunoscut şi Statutul de organizare şi funcţionare. Ulterior, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, prin hotărârea nr. 4555 din 22 octombrie 2007, înscrierea acestei eparhii în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române (art. 6 alin. 2 par. 7 poziţia 31).

La dorinţa clericilor şi credincioşilor din Episcopia de Bălţi şi respectând prevederile Statutelor Mitropoliei Basarabiei şi al Episcopiei de Bălţi, precum şi în baza Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială a Episcopiei de Bălţi, în ziua de marţi, 15 mai 2018, a desemnat doi candidaţi eligibili pentru slujirea de Chiriarh. 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa din ziua de joi, 24 mai 2018, a analizat propunerea Adunarii eparhiale a Episcopiei de Bălţi, din data de 15 mai 2018, şi în urma votului exprimat a ales în scaunul vacant al Episcopiei de Bălţi pe Preasfinţitul Părinte Antonie (Anatolie) de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului. În acest fel s-a restabilit un adevăr istoric şi după 74 de ani, la Bălţi, a fost ales al patrulea episcop canonic. 

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi