O candelă pentru unitatea neamului românesc va arde și la Mănăstirea Pângărați

 

 

Joi, 7 septembrie 2023, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Pângărați (stareț – PCuv. arhimandrit Petroniu Marin). În această zi comunitatea monahală de la Pângărați a serbat unul dintre hramurile mănăstirii - Sfinții Simeon și Amfilohie de la Pângărați.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la viața celor doi sfinți care au s-au nevoit în părțile Pângăraților și la sfinți ca modele de viață pentru creștini.

PS Antonie a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru binecuvântarea de a sluji la Mănăstirea Pângărați și părintelui Petroniu pentru invitația de sluji în acest istoric așezământ monahal.

Părintele Petroniu i-a mulțumit Presfinției Sale pentru slujba oficiată și a dăruit o icoană cu chipul Maicii Domnului.

PS Antonie, așa cum obișnuiește să facă acolo unde oficiază pentru prima dată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, a oferit în dar o candelă, care va arde la Mănăstirea Pângărați pentru unitatea neamului românesc și i-a rugat pe monahi să se roage pentru Basarabia. Părintele stareț a mulțumit pentru candelă și a promis că va avea grijă ca flacăra acesteia să ardă, la Pângărați, pentru Basarabia și pentru unitatea neamului românesc.

La sfânta slujbă a fost prezent și Pcuv. Părintele arhimandrit Ioan Harpa, exarhul mănăstirilor din zona Botoşanilor şi stareţul Mănăstirii Popăuţi din Botoşani.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.

Istoric: Mănăstirea Pângărați este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Pângărați, județul Neamț. Mănăstirea Pângărați, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, a fost ctitorită de voievodul Alexandru Lăpușneanu în anul 1560. La subsolul bisericii se află o fostă tainiță, cu intrarea prin partea de sud, care a fost transformată într-o capelă scundă, cu pronaos, naos și altar, acoperite cu bolți.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi