Spectacolul „Pe-al nostru steag e scris Unire!” de la Bălți, ofrandă Zilei Naționale a României

 

Duminică, 3 decembrie 2023, s-a desfășurat, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălți, în incinta Palatului Municipal de Cultură din municipiul Bălți, Spectacolul dedicat Zilei Naționale a României, cu genericul: „PE-AL NOSTRU STEAG E SCRIS UNIRE!”, ediția II-a.

Spectacolul a fost organizat de Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, în parteneriat cu Asociația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural din Bălți (președinte - Mihail Verhovețchi). Spectacolul organizat în orașul care a dat startul Unirii din 1918 a constituit un omagiu tuturor care s-au jertfit pentru unitatea neamului românesc.

In concert au evoluat interpreți de pe ambele maluri ale Prutului: Valeriu Cebanu, Stela Melnic, Viorica Furtună, Constantin Ciubotaru, Angelica Furtună, Grigore Onoico, Dina Morari, Anastasia Vulpe, Remus Fandarac, Maria-Daria Constantinescu.

Pe scena Palatului Municipal din Bălți au urcat: Orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru” de la Palatul Municipal de Cultură din Bălți (conducător artistic - Mihail Verhovețchi), Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox Sf.Vasile cel Mare din Iași (dirijor - arhid. prof. Mihai Ursache) acompaniați de Orchestra de suflători a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”, din Iași (dirijor - prof. Sergiu Sandu), Ansamblul Folcloric „Buciumul” din orașul Drochia, Grupul vocal „Plaiuri Codrenești”, Cehu Silvaniei, Sălaj, și Ansamblul Folcloric „Altița” din municipiul Bălți. 

În recital au evoluat invitații speciali, artiști îndrăgiți din România: Constantin Bahrin și Maria Șalaru.

Spectacolul a fost moderat de cunoscuta prezentatoare Sabina Japalela.

În cadrul spectacolului, domnul Alexandru Kocsis-Cristea, deputat în Paralmentul României, i-a înmânat Preafințitului Antonie o Diplomă de Gratitudine „în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru susținerea și promovarea patrimoniului cultural național pe ambele maluri de Prut și pentru consolidarea spiritului unității neamului românesc”.

La sfârșitul spectacolului, PS Antonie a mulțumit domnului Mihail Verhovețchi, președintele Asociației pentru Conservarea Patrimoniului Cultural din Bălți și conducătorul artistic al Orchestrei de muzică populară „Barbu Lăutaru” de la Palatul Municipal de Cultură Bălți, pentru buna conlucrare în realizarea acestei ofrande tuturor celor care au luptat pentru unitatea neamului românesc și a mulțumit tuturor artiștilor care au luat parte la spectacol. Cu această ocazie, PS Antonie a înmânat mai multe distincții în semn de respect celor care au susținut activitățile Episcopiei de Bălți. Cu Ordinul „Crucea Balțeană” pentru clerici episcopul de Bălți l-a gratificat pe PC părinte arhidiacon profesor Mihai Ursache, dirijorul corului „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, din municipiul Iași. De Ordinul „Crucea Balțeană” pentru mireni s-au învrednicit: domnul Sergiu Sandu, dirijor-profesor al orchestrei de suflători a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, interpreta de muzică clasică și ușoară, Dina Morari, domnul Valeriu Cebanu, interpret de muzică populară, doamna Veronica Rusu-Bucico, cunoscută poetă, și doamna Angela Paveliuc-Olariu, reputat specialist etnograf al zonei Moldovei și președinte de onoare al Societății Ortodoxe a Femeilor Române Iași.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi