O candelă pentru unitatea neamului românesc va arde și la Spermezeu, Bistrița-Năsăud

Duminică, 28 ianuarie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălți, a coslujit, la invitația PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, împreună cu un sobor de clerici (arhierei, preoți și diaconi) Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din comuna Spermezeu, protopopiatul Beclean, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului (preot paroh - PC Simion Buta).

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de care au mai slujit ierarhii: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a prezidat și slujba de pomenire la împlinirea a 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a mamei Episcopului Macarie, Ana, care a locuit în comuna Spermezeu, Bistrița-Năsăud.

Cuvântul de învățătură la textul Evangheliei a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Înaltpreasfinția Sa a adus și un omagiu celeia care a fost Ana, mama Părintelui Episcop Macarie.

„Roaba lui Dumnezeu, Ana, a fost una dintre vrednicele mame ale românilor din Ardeal, după cum a dovedit atât prin chip, cât și prin vestimentație, apoi prin ceea ce a împlinit în această viață, despre care dau mărturie nu numai copiii ei, ci și credincioșii acestei parohii”, a subliniat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

„Înțelegem acum cu toții cât de importantă este mama fiecăruia dintre noi, aceea prin care Dumnezeu ne-a dăruit viață, prin care am primit, încă din pruncie, credința strămoșească mântuitoare”, a spus ierarhul.

Evenimentul s-a încheiat cu săvârșirea unui Trisaghion la mormântul doamnei Ana Drăgoi.

Cu ocazia vizitei în comuna Spermezeu, PS Antonie a dăriut părintelui paroh Simion Buta o candelă care să ardă în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil pentru unitatea neamului românesc și pentru înstrăinata Basarabie. Părintele Simion a promis că flacăra candelei va arde pe sfânta masă pentru neam și pentru Basarabia.

În zilele de 28 și 29 ianuarie, ierarhii prezenți la Spermezeu au vizitat, la invitația PS Macarie, Casa tradițională a Văilor Țibleșului, amenajată și donată de PS Părinte Macarie, Casa memorială George Coșbuc și biserica din satul Coșbuc, unde a slujit Pr. Sebastian Coșbuc, tatăl lui G. Coșbuc, tăpșanul unde au fost martirizati Sfinții Martiri Năsăudeni, Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii din Salva” și biserica ortodoxă „Coroana”, cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” o veche biserică din Bistrița, fostă catolică (a Ordinului franciscan) și greco-catolică.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi