PS Antonie: „Întâlnirea cu Hristos ne luminează sufletele, ne schimbă viaţa şi ne transformă în misionari”

Duminică, 26 mai 2019, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Sloveanca, rn. Sângerei (preot paroh – Prot. Valeriu Cernei, vicar-administrativ al Episcopiei de Bălţi).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la pericopa evanghelică din duminica a cincia după Paşti. Vorbind despre transformarea pe care o aduce întâlnirea cu Hristos, PS Antonie, între altele, a spus: „După convorbirea cu Mântuitorul, femeia samarineancă se schimbă, acceptă învăţătura nouă şi merge să vestească cele auzite concetăţenilor ei. Devine, astfel, un misionar pentru ai săi. Interesaţi de cele relatate de femeie, locuitorii cetăţii vin să-L vadă pe Hristos şi să-l asculte. Impresionaţi, de cele ce le vorbea Mântuitorul, aceştia îl roagă să rămână la ei. Şi Mântuitorul cu ucenicii au rămas la ei două zile. Din tradiţie mai ştim că femeia, pe nume Fotini, împreună cu fii săi a devenit misionară şi a încheiat viaţa cu moarte martirică pentru Hristos. A auzit învăţătura, a acceptat-o apoi a propovăduit-o până la sacrificiul suprem. Vedem din viaţa femeii samarinence că întâlnirea cu Hristos ne luminează sufletele, ne schimbă viaţa şi ne transformă în misionari”. „Să descoperim frumuseţea misiunii creştine şi să le vorbim şi semenilor noştri câtă lumină şi pace aduce în suflete credinţa în Hristos”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie a menţionat contribuţia părintelui Valeriu la propovăduirea Evangheliei în cei aproape douăzeci şi şase ani de slujire preoţească.

Părintele Valeriu a mulţumit, la rândul său, pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe păstorul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Sloveanca şi cu alte ocazii..

Istoric: Temelia pentru biserica din satul Sloveanca a fost sfinţită în anul 1934 de către episcopul Visarion Puiu, care în calitate de episcop de Hotin avea reşedinţa la Bălţi. Până în anul 1940, când trupele sovietice au invadat ţara, sfântul locaş a fost înălţat până la gemuri. Construcţia mergea anevoios pentru că piatra era adusă, cu carele cu boi, de la Cosăuţi, judeţul Soroca. După 1944, în timpul regimului sovietic ridicarea sfântului locaş a fost imposibilă. Spaţiul bisericii neterminate a fost utilizat, de cooperativa sovietică din localitate, pentru uscarea tutunului. Lucrările de continuare a ridicării sfântului locaş au fost reluate, la iniţiativa unor buni creştini din sat, în anul 1989. Biserica a fost sfinţită în anul 1992 de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, astfel firul canonic al ierarhilor de acelaşi neam şi al jurisdicţiei canonice a Mitropoliei Basarabiei a fost reînnodat. Din data de 3 martie 1993, la Sloveanca păstoreşte părintele Valeriu Cernei, vrednic slujitor al Mitropoliei Basarabiei. Pentru faptul că este slujitor la Mitropolia Basarabiei, părintele Valeriu şi membrii familiei sale au avut mult de suferit după 1992 încoace.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi