O nouă slujbă a Preasfințitului Antonie la Mănăstirea Voroneț

 

Duminică, 3 martie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Voroneț (stareță – Stavrofora Gabriela Platon).

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la perioada Sfântului și Marelui Post al Sfintelor Paști, ca timp de pregătire pentru Slăvita Înviere și la textul Evangheliei din Duminica a 34-a (a Fiului risipitor).

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat slujba de parastas la mormântul celei dintâi starețe, Stavrofora Irina Pântescu.

Stareța Mănăstirii Voroneț i-a mulțumit PS Antonie pentru binecuvântarea arhierească și l-a invitat pe ierarhul din Basarabia să mai vină, la Voroneț, și cu alte ocazii. 

Preasfințitul Antonie, la rândul său, i-a mulțumit maicii starețe Gabriela pentru invitație și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântarea de a sluji, din nou, în voievodala biserică de la Voroneț. 

Sfânta Liturghie din data de 3 martie 2024 este cea de-a patra slujbă oficată de PS Antonie la Mănăstirea Voroneț. Prima slujbă PS Antonie a oficiat-o în data de 22 august 2022, când ierarhul din Basarabia a dăruit o candelă care arde, la Voroneț, pentru unitatea neamului românesc, cea de-a doua slujbă, PS Antonie a oficiat-o în data de 25 septembrie 2022, iar cea de-a treia în ziua de 27 iulie 2023.

Istoric: Mănăstirea Voroneț, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, astăzi localitate componentă a orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare și Sfânt (1457-1504). Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

Mănăstirea Voroneț a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015.

În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus biserica „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii Voroneț, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Sucevița și Humor), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul bisericile pictate din nordul Moldovei.

Încă de pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dar mai ales după 1488, mănăstirea devine un important centru de credință și cultură din Moldova medievală. Se consideră că apariția monahului Daniil la Voroneț după o perioadă de ședere la Mănăstirea Putna și de sihăstrie a dat nu numai un impuls vieții monahale din acest lăcaș dar a și imprimat un nivel de viață duhovnicească deosebit de înaltă.

Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ștefan cel Mare, anul 1496. 

Pictura exterioară a Voronețului, datând din timpul domniei lui Petru Rareș, este realizată la un înalt nivel artistic, fiind socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei medievale moldovenești. Figurile biblice din aceste fresce exterioare sunt apropiate de viață, însuflețite, firești. 

La Voroneț se află mormântul mitropolitului Grigore Roșca, în pridvor și mormântul Sfântului Daniil Sihastrul, în pronaos.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi