Te-Deum la 22 de ani de la admiterea în legalitate a Mitropoliei Basarabiei

Marți, 30 iulie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, un Te-Deum de mulţumire în spațiul Episcopiei de Bălți din strada Burebista Nr. 10 din Bălţi, unde Episcopia de Bălți va înălța Ansamblul Episcopal Bălți (Catedrală, Sediu Episcopal, Centru Pastoral – Cultural, Clopotniță, Aghiasmatar, Monument).

Rugăciunea a fost înălţată către Bunul Dumnezeu cu ocazia împlinirii a 22 ani de la admiterea în legalitate de către statul R. Moldova, în 2002, a Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul său, PS Antonie a vorbit despre cei zece ani (1992 – 2002) când Mitropolia Basarabiei a fost ținută forțat în afara legii și fiind persecutată de autorităţile de stat ale R. Moldova şi de reprezentanţii locali ai Patriarhiei Ruse.

În lupta sa pentru adevăr și dreptate Mitropolia Basarabiei a fost nevoită să se judece cu statul R. Moldova, ajungând până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, (unde Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul R. Moldova şi cu Mitropolia Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei). La Strasbourg, Mitropolia Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei, a pierdut în fața Mitropoliei Basarabiei, aici în R. Moldova, vedem că deocamdată această structură eclesiastică necanonică și abuzivă este susținută în continuare de către reprezentanții statului.

Ziua de 30 iulie 2002, este o zi binecuvântata pentru că este ziua în care adevărul a învins minciuna și nedreptatea, când lumina a învins întunericul, este ziua când Guvernul comunist Tarlev, împotrivă voinței lui, a fost nevoit să înregistreze Mitropolia canonică a acestui pământ – Mitropolia Basarabiei.

PS Antonie a mai menționat că datorită ÎPS Mitropolit şi Exarh Petru și clericilor care l-au urmat, dar și a credincioșilor, luptători hotărâți pentru adevăr, care au susținut Mitropolia Basarabiei s-a reușit să se facă dreptate sub rapot bisericesc în acest spațiu. PS Antonie a amintit și de aportul considerabil la victoria Mitropoliei Basarabiei a domnului Vlad Cubreacov.

PS Antonie a mulțumit tuturor clericilor din cadrul Episcopiei de Bălți pentru jertfa, implicarea și susținerea lor jertfelnică a activităților Episcopiei, o lucrare dreaptă, luminoasă și binecuvântată, aducând mulțumiri și credincioșilor care au fost și sunt aproape de Episcopia de Bălți.

Istoric: Mitropolia Basarabiei este o Biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată pe 14 septembrie 1992. Mitropolia Basarabiei este recunoscută oficial drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv. Prin statut, teritoriul Mitropoliei Basarabiei este cel al R. Moldova. În plus, în calitate de Exarh al Plaiurilor, Mitropolitul Basarabiei are jurisdicţie canonică asupra diasporei ortodoxe române din răsărit (fosta Uniune Sovietică şi diaspora Republicii Moldova).

Mitropolia Basarabiei numără 4 episcopii istorice sufragane: Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, (fosta Episcopie a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Episcopie de Cetatea Albă şi Ismail), Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria).

Mitropolia Basarabiei a fost creată dupa Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chişinău la rangul de mitropolie. Decizia înfiinţării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923. Organizarea propriu-zisa s-a făcut prin legea de organizare a BOR din 1925. Ahiepiscopul de Chisinau, Gurie Grosu, a fost ridicat la rangul de mitropolit al Basarabiei, pe 21 aprilie 1928. La acea dată, jurisdictia Mitropoliei Basarabiei cuprindea arhiepiscopia Chişinăului, episcopia Hotinului şi Episcopia Cetăţii Albe - Ismail.

În timpul ocupaţiei sovietice din 1940-1941, şi mai apoi sub regim sovietic din 1944 pana în 1992, Mitropolia Basarabiei şi-a încetat activitatea, fiind înlocuită, în mod abuziv, cu structură necanonică - Eparhia Chişinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii. Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea Patriarhiei Ruse.

Ca raspuns la cererile adunării eparhiale din 14 septembrie 1992, Sinodul BOR din 19 decembrie 1992 a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Petru Paduraru, fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului a devenit mai întâi locţiitor, şi mai apoi, din octombrie 1995, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.

Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de guvernul R. Moldova la 30 iulie 2002 după zece ani de prigoană, persecuţie şi umilinţă din partea autorităţilor de stat şi a clericilor din jurisdicţia Patriarhie Ruse. Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul R. Moldova în toate instanţele locale, ajungând la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. La Strasbourg, Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul R. Moldova şi cu Mitropolia Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei. Statul R. Moldova şi Mitropolia Moldovei au pierdut în faţa Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi