PS Antonie a sfințit biserica „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina” din satul Dereneu, Călărași

 

Sâmbătă 07 septembrie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălți, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, slujba de sfințire a bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina” din satul Dereneu, Călărași (preot paroh – PC Florin Marin), după care a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. 

Din soborul de slujitori au făcut parte clerici de pe ambele maluri ale Prutului.

Preacucernicul Părinte Protoiereu Gabriel Andrei Gherasă, Consilierul Arhiperiscopiei Chișinăului pentru Proiecte și Patrimoniu Bisericesc, a rostit, cu binecuvântarea PS Antonie, un cuvânt de învățătură.

Hrisovul la sfințirea bisericii a fost citit de către PC Părinte Protoiereu Mitrofor Valeriu Enache, Protopopul de Călărași.

PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la slujba de sfințire a bisericii și a mulțumit părintelui Florin pentru activitatea Sfinției Sale la Dereneu și pentru lupta pe care o duce, de ani de zile, pentru adevărul eclesiastic în acest spațiu.

PS Antonie a acordat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, mai multe distincții de vrednicie.

PC Florin Marin a fost gratificat de Mitropolitul Petru, pentru activitatea misionar- pastorală, cu ordinul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe pentru clerici”.

Părintele Florin a mulţumit Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, pentru binecuvântarea ca slujba de sfințire să fie oficiată de PS Antonie, Episcopul de Bălți, aducând mulțumiri soborului de preoți și PS Antonie pentru sfânta slujbă și binecuvântarea oferită comunității din Dereneu. Mulțumiri aparte, părintele Florin, a adus ctitorilor, evidențiind contribuția unui bun creștin, cu inimă darnică și jertfelnică, pe nume Andrei Zanoaga.

La Sfânta Slujbă a fost prezent și domnul Ion Revenco, vicepreședintele raionului Călărași.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.

Istoric: Satul Dereneu a fost menţionat documentar în anul 1495. Aşezarea a fost atestată pe timpul domniei Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare, fiind menţionată ca „sat în hotar cu ocina Hirova”. Recensământul populaţiei din 1774 consemna în Dereneu 36 de familii. Satul avea 2 preoţi. Biserica din piatră cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în 1800 şi a fost înzestrată cu 12 icoane şi cărţi vechi. În 1884 satul Dereneu avea 1585 de locuitori. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1199 de oameni. Pe timpul regimul sovietic, între anii 1959 şi 1991 biserica a fost închisă, ajungând într-o stare deplorabilă. A fost redeschisă la sfârşitul anului 1990. Primul slujitor a fost ieromonahul Pimen din Pituşca, Călăraşi, un călugăr, pe care regimul sovietic l-au scos din mănăstire. Ieromonahul Pimen a slujit la Dereneu o jumătate de an, trecând la Domnul în vara anului 1991. Din data de 9 iunie 1991, de Duminica Mare, la Dereneu slujeşte părintele Florin Marin. În luna august 2017, parohia „Adormirea Maicii Domnului” a aderat la Biserica canonică din acest spațiu - Mitropolia Basarabiei. Gestul creştinilor din Dereneu a fost întâmpinat cu multă ostilitate de autorităţile bisericeşti subordonate Patriarhiei Ruse.

Pima slujbă a unui ierarh canonic la Dereneu a fost, în ziua de 8 octombrie 2017, când PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în mijlocul acestei comunități.

În  ziua de 5 martie 2018 biserica din Dereneu a făcut obiectul unui atac violent din partea unui grup de 7 persoane agresive instigate și coordonate de preotul Vadim Corostinschi, secretar al eparhiei create de Biserica Rusă pentru regiunea Ungheni-Nisporeni. Grupul de persoane a pătruns prin efracţie (spargerea uşilor bisericii şi schimbarea lacătelor) în sfântul locaş, ocupându-l ilegal. Precesul de judecata prin care se încearcă scoaterea afară a ocupanților și recuperarea sfântului locaș continuă și în prezent. Din 2018 până în 2023, părintele Florin a oficiat sfintele slijbe într-o trapeză, amenajată ca paraclis. Datorită ctitorului principal domnul Andrei Zanoaga, dar și a altor ctitori și oameni făcători de bine, în anul 2024, părintele Florin a reușit să ridice o nouă biserică, în Dereneu, cu hramul „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina”.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi