Joi, 12 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și PS Antonie, Episcopul de Bălţi, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, au oficiat slujba de sfințire a bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt” şi „Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei” din satul Răzălăi, raionul Sângerei (preot paroh - Protoiereu Mitrofor Valeriu Cernei, Vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi). După slujba de sfințire a bisericii a fost oficiată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru evenimentul de la Răzălăi, a rostit un cuvânt de învățătură explicând aspectele duhovnicești ale slujbei de târnosire a bisericii și a donat ghiozdane pentru copiii din clasele I-IV din satul Răzălăi. În total Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a adus, în dar, 100 de ghiozdane echipate cu rechizite necesare pentru școală. În Răzălăi sunt 86 de copii.
În hrisovul actului de sfințire, între altele, se menționează: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu harul Sfântului Duh, Treimea cea de o ființa și nedespărțită, s-au încheiat lucrările de înălțare a bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt” și „Sfântul Ierarh cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei” din localitatea Răzălăi, raionul Sângerei.
Rădăcinele creștinișmului în satul Răzălăi coboară până la începuturile acestei localități.
Satul Răzălăi din raionul Sângerei este cunoscut pentru faptul că în anul 1818, în această localitate, s-a născut unul dintre sfinții neamului nostru românesc, marele Ierarh Iosif cel Milostiv (Naniescu), Mitropolitul Moldovei, care a păstorit la Iași între 1875 și 1902.
Este cunoscut faptul că prin anii 1828-1830 în urma unui incendiu biserica din lemn a satului, unde a slujit tatăl marele Ierarh Iosif cel Milostiv (Naniescu), Mitropolitul Moldovei, a ars, iar clopotul cel mare a fost dus la biserica din satul vecin Pepeni. După ce focul a mistuit biserica satului, creștinii din Răzălăi au mers la sfintele slujbe la biserica din satul Pepeni.
În data de 03 martie 2003, comunitatea de creștini ortodocși din Răzălăi aderă la Mitropolia Basarabiei.
În data de 16 aprilie 2003 prin decizie mitropolitană PC părinte Veleriu Cernei este numit preot paroh al acestei comunități.
În data de 01 iulie 2003 parohia cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” este înregistrată ca persoană juridică de către Serviciul de stat pentru problemele cultelor de pe lângă Guvernul R. Moldova.
Tot în luna iulie a anului 2003 a fost pusă piatra de temelie de către de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.
Ridicarea sfântului locaș a început în anul 2007. Construcția au început-o credincioșii din Răzălăi cu propriile lor forțe, ca semn de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru că a rânduit ca la ei în sat să se nască un mare ierarh.
După ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 5-6 octombrie 2017, l-a trecut pe Mitropolitul Iosif (Naniescu) al Moldovei în rândul Sfinților, cu ziua de pomenire 26 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a binecuvântat ca cel de-al doilea hram al bisericii din Răzălăi să fie Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.
În ziua de 22 mai 2018 (pomenirea Aducerii Moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae – stil vechi), Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adus, în dar, pentru comunitatea din Răzălăi o raclă cu o parte din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către un sobor de cinci ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, și PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului. După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost dat citirii Tomosului Sinodal de Canonizare.
Banii necesari pentru construirea și înzestrarea bisericii cu cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe au provenit din donațiile oferite de bunii creștini din Răzălăi. Cu ajutorul venit, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte de pe lângă Guvernul României a fost executată catapeteasma și exteriorul sfântului locaș.
Dumnezeu să răsplătescă și să sporească darul lucrătorilor, donatorilor, miluitorilor, benefăcătorilor, slujitorilor care au ctitorit această sfântă biserică.
Scrie, Doamne, în Cartea vieții, pe iubitorii lăcașului Tău cel sfânt!
Vețnică pomenire ctitorilor! ”
La evenimentul duhovnicesc de la Răzălăi, au participat dl. Adrian-Mihail Tican, Gerant interimar, Consulatul General al României la Bălți, domnul Cristian Cainarian, președintele raionului Sîngerei și domnul Oleg Cernei, primarul comunei Pepeni, raionul Sîngerei.
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a acordat distincțiile de vrednicie oferite de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, pentru ctitorii și binefăctorii bisercii din Răzălăi, și i-a dăruit PS Antonie două icoane cu chipurile nou-canonizaților sfinți Ilie Cleopa și Paisie Olaru.
Disctincții de vrednicie a acordat și Preasfințitul Antonie. Episcopul de Bălți a gratificat câțiva credincioși, iar PC Părinte paroh Protoiereu Mitrofor Valeriu Cernei, Vicar administrativ al Episcopiei de Bălți, i-a înmânat Ordinul Episcopiei de Bălți „Crucea bălțenă pentru clerici”.
PS Antonie în cuvntul său a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru cuvântul de binecuvântare transmis prin Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și pentru binecuvântările acordate la înălțarea bisericii din Răzălăi. Episcopul de Bălți a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru dragostea sa pentru Basarabia și pentru faptul că acceptat să vină până la Răzălăi pentru a binecuvânta această comunitate, invitându-l să mai vină în spațiul canonic al Episcopiei de Bălți și cu alte ocazii. PS Antonie i-a mulțumit Înaltpreasfințitul Părinte Casian pentru cele 100 de ghiozdane dăruite copiilor din Episcopia de Bălți.
Părintele Valeriu a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru ajutorul acordat la zidirea bisericii, Înaltpresfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru dragostea de a veni la Răzălăi și pentru darurile aduse, și PS Antonie pentru distincția acordată. Părintele Valeriu a mulțumit ctitorilor și binefăctorilor și tuturor celor care au donat din puținiul lor pentru biserica din Răzălăi.
Cuvinte de felicitare creștinilor din Răzălăi au adresat și domnul Cristian Cainarian, președintele raionului Sîngerei și domnul Oleg Cernei, primarul comunei Pepeni, raionul Sîngerei. Domnul Cristian Cainarian, președintele raionului Sîngerei, a acordat Diplome de onoare Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, și părintelui Valeriu Cernei.
În ajun, miercuri seara, 11 septembrie, Înaltpresfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și PS Antonie, Episcopul de Bălţi, au vizitat biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, Fălești, unde ierarhii au fost întâmpinați de părintele paroh PC Protoiereu Victor Țurcanu. Părintele Victor i-a vorbit ÎPS Casian despre decizia comunității din data de 19 martie 2024, când comunitatea din satul Răuțel a trecut la Mitropolia Basarabiei, unica Biserică canonică din acest spațiu.
În ziua de joi, după slujba de sfințire a bisericii din Răzălăi, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și PS Antonie, Episcopul de Bălţi, au făcut o vizită la Primăria Pepeni, Sîngerei, unde s-au întâlnit cu domnul Oleg Cernei, primarul comunei și domnul Cristian Cainarian, președintele raionului Sîngerei.
În aceeași zi, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vizitat Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, unde a fost întâmpinat de doamna conf. univ. dr. Lidia Pădureac, prim – prorectorul pentru activitatea didactică. La Universitate, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a donat un set de cărți semnate de Înaltpreaasfinția Sa. După vizita de la Universitate, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a vizitat Centrul Educațional „Anastasis” al Episcopiei de Bălți din municipiul Bălți (manager - doamna Liliana Lungu).
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi