Pietrele pentru temelia noii biserici românești din municipiul Bălți au fost aduse de la Putna

Pietrele pentru temelia noii biserici românești din municipiul Bălți au fost aduse de la Putna

Vineri, 15 noiembrie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului, slujba de sfinţire a pietrei de temelie a bisericii cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți.

Hrisovul de sfinţire a pietrei de temelie a fost citit de către PC părinte Dorian Revenco, protopopul de Bălți. Între altele, în hrisov se menționează: „Odată cu reactivarea Episcopiei de Bălți (fostă a Hotinului), în anul 2018, și venirea în scaunul episcopal canonic de la Bălți a Preasfințitului Părintelui nostru Antonie, Episcopul de Bălți, românii basarabeni din nordul R. Moldova și-au expus dorința de a înființa comunități în cinstea sfinților români (mucenici, cuvioși, ierarhi, domnitori...).

Astfel, dând curs multiplelor solicitări venite din partea bălțenilor cu privire la dorința de a avea un locaș de închinare, în cinstea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, unde românii din municipiul Bălți să se poată uni în rugăciune într-o atmosferă de liniște și pace sufletească și trupească, în luna noiembrie 2020, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, este înființată Comunitatea Religioasă Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți ca parte componentă a Episcopiei de Bălți (fostă a Hotinului).

În data de 11 ianuarie 2021, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, Preacucernicul Părinte Protoiereu Dorian Revenco, protopopul de Bălți, este numit preot paroh al comunității „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți.

În data de 01 martie 2021 comunitatea „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți, obține statut de persoană juridică, fiind înregistrată la Agenția Servicii Publice din Chișinău, R. Moldova, ca parte componentă a Episcopiei de Bălți, Mitropolia Basarabiei.

În data de 12 mai 2021, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți și cu susținerea regretatului, vrednicului de pomenire, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, este achiziţionat, pentru comunitatea „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți, un lot de pământ cu suprafaţă de 0.045 ha, pentru înălțarea unui sfânt locaș, teren situat în preajma sediului Episcopiei de Bălți (strada Orhei, nr. 105).

În data de 1 iulie 2022, Episcopia de Bălți a intrat în posesia celui de al doilea teren, cu o suprafaţă de 0,056 ha, învecinat cu cel achiziționat anterior (strada Orhei, nr. 103). Datorită mărinimiei domnului Iurie Ciumacenco (ctitor), proprietarul terenului, care a trecut la cele veșnice două luni mai târziu, episcopia a plătit pentru imobilul dat un preț cu mult sub prețul pieții imobiliare.

Suprafața de 0.1012 ha, rezultată din unificarea celor două terenuri (număr cadastral 0300309.492 cu adresa str. Orhei, nr. 103, mun. Bălți), permite cu generozitate, amplasarea viitorului sfânt locaş, dar și a unui centru social-cultural, de mare actualitate pentru misiunea românească din acest municipiu.

Cu recunoștință, pentru tot ajutorul primit, până în prezent, de la Bunul Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Antonie cel Mare și a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, comunitatea „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți, cere, cu multă credință, în continuare, ajutor de la ocrotitorii săi duhovnicești, pentru a duce la bun sfârșit înălțarea sfântului locaş și a centrului social-cultural.

Ridicarea bisericii începe cu ajutorul venit din partea Guvernului României.

Coordonarea şi buna desfăşurare a lucrărilor de zidire a noului locaș de cult am încredinţat-o PC Părinte Protoiereu Dorian Revenco, protopopul de Bălți, și parohul comunității „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți, care se va afla sub directa noastră îndrumare.

Dumnezeu să împlinească gândul ctitorilor, să le sporească prinosul şi să-i ocrotească pe lucrători, pe donatori, pe miluitori şi pe toţi cei care vor contribui la ridicarea bisericii „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți.

Scrie, Doamne, în Cartea Vieţii, pe iubitorii locaşului Tău cel Sfânt!”

Pietrele, care au fost aduse de la Mănătirea Putna, au fost așezate, în cele patru laturi ale noului sfânt locaş, de PS Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, Excelența Sa domnul Adrian-Mihail Tican, Gerant interimar, Consulatul General al României la Bălți, PCuv Arhimandrit Nicodim Petre Consilierul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor și starețul Mănăstirii Bucium PCuv. PCuv. Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu din Arhiepiscopia Iașilor, PC Protoiereu Dorian Revenco, protopopul de Bălți, PC Părunte Ionuț-Ștefan Apetrei, Protopopul de Dorohoi, PC protoiereu Veleriu Cernei, vicar administrativ al Episcopiei de Bălți, PC Protoiereu Igor Roșca, protopopul de Edineț și Dondușeni, PC Părinte Nicolae Dorneanu (Arhiepiscopia Iașilor), PC Protoiereu Valeriu Enache, protopop de Călărași, Arhiepiscopia Chișinăului, și PC Părinte Florin Țușcanu (Arhiepiscopia Romanului și a Bacaului).

La sfârșitul slujbei de sfințire a pietrei de temelie, cuvinte, în fața celor prezenți, la eveniment, au rostit: PS Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, Excelența Sa domnul Adrian-Mihail Tican, Gerant interimar, Consulatul General al României la Bălți, PCuv Arhimandrit Nicodim Petre Consilierul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor și starețul Mănăstirii Bucium PCuv. PCuv. Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu din Arhiepiscopia Iașilor, PC Protoiereu Dorian Revenco, protopopul de Bălți, PC Părunte Ionuț-Ștefan Apetrei, Protopopul de Dorohoi, și PC Părinte Florin Țușcanu (Arhiepiscopia Romanului și a Bacaului).

La acest moment istoric și de mare sărbătoare au fost prezenţi preoți și consilieri din cadrul Episcopiei de Bălți, de la Iași și Dorohoi și numeroși creștini.

În ziua de 1 decembrie 2023, Ziua Națională a României, PS Antonie, Episcopul de Bălți, a sfințit piatra de temelie a Paraclisului episcopal din municipiul Bălți, care este ridicat pe terenul de pe strada Burebista nr. 10, municipiul Bălți, teren achiziționat, în anul 2021, tot cu ajutorul Guvernului României.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi