Episcopia de Bălţi a organizat cea de-a cincea ediţie a Festivalului Colindelor Româneşti
Vineri, 20 decembrie 2024, în Aula „Domnița Ileana” a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți s-a desfăşurat, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălți, cea de-a cincea ediţie a Festivalului Colindelor Româneşti „Astăzi S-a născut Hristos” organizat de Episcopia de Bălţi.
Evenimentul cultural a fost deschis cu rugăciunea „Tatăl nostru” urmată de binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălţi, și cuvântul de salut din partea gazdei, rostit de doamna dr. Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și dl Anatol Moraru, directorul Colegiul Pedagogic „Ion Creangă”, mun. Bălți.
La eveniment a fost prezent și dl. Adrian-Mihail Tican, Gerant interimar, Consulatul General al României la Bălți, care a rostit un cuvânt de felicitare și a înmânat PS Antonie o Diplomă de Gratitudine, în semn de recunoștință pentru buna colaborarea între Consulatul General al României la Bălți și Episcopia de Bălţi.
Cea de-a cincea ediție a Festivalului Colindelor Româneşti a adunat unsprezece colective de elevi de la instituțiile de învățământ din partea de nord a R. Moldova: Colegiul Pedagogic „Ion Creangă”, mun. Bălți (director Anatol Moraru), Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, mun. Bălți (director Aurelia Balan), Liceul Teoretic „George Coșbuc”, mun. Bălți (director Viorica Bujor), Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, mun. Bălți (director Elena Ungureanu), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Bălți (director Svetlana Vasilache), Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă”, mun. Bălți (director Olga Elpujan), Liceul Teoretic „Vasile Coroban”, or. Glodeni (director Liliana Leucă), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Fălești (director Cristina Tambur), Colegiul de medicină, mun. Bălți (director Andrei Sochircă), Colegiul Politehnic Bălți (director Ion Lisnic) și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Sîngerei (director Ion Jigău).
Sărbătoarea colindelor de la Bălți s-a încheiat cu înmânarea Diplomelor de participare din partea Episcopiei de Bălţi, iar fiecare elev a primuit câte un cadou şi o carte de rugăciune.
În cuvântul de încheiere, PS Antonie a apreciat prestația bună a fiecărei cete de colindători și i-a îndemnat pe tineri să păstreze tezaurul sfânt al colindelor, să ducă colindul pe la casele oamenilor, așa cum este frumoasa noastră tradiție și să-l transmită, cu grijă, generațiilor care vin. PS Antonie a adresat mulțumiri și pedagogilor care au pregătit elevii pentru Festival.
PS Antonie a mulţumit administrației Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Colegiului Pedagogic „Ion Creangă”, mun. Bălți, pentru găzduirea şi buna organizare a celei de a cincea ediție a Festivalului Colindelor Româneşti.
Festivalul s-a încheiat cu străvechiul colid „O, ce veste minunată”, cântat de toți participanții.
Festivalul Colindelor Româneşti a fost iniţiat, în anul 2018, de către PS Antonie, Episcopul de Bălţi. Prima ediţia a Festivalului Colindelor Româneşti s-a desfăşurat, în ziua de 21 decembrie 2018, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Municipiul Bălţi. La prima ediţie a Festivalului au participat trei colective de elevi: Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălţi, Liceul „Pan Halippa din Edineţ şi Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Donduşeni. Cea de-a doua ediție a Festivalului s-a desfășurat, în ziua de 24 decembrie 2019, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Sângerei, unde au participat nouă cete de colindători de la nouă instituții de învățământ. Cea de-a treia ediţie a Festivalului s-a desfășurat în ziua de 23 decembrie 2022, în incinta Liceului Teoretic „B. P. Hasdeu” din orașul Drochia. La cea de-a treia ediție a Festivalului Colindelor Româneşti au participat la fel nouă colective de elevi.
Cea de-a patra ediţie a Festivalului s-a desfășurat în ziua de 22 decembrie 2023, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești. La cea de-a patra ediție a Festivalului au participat zece colective de elevi de la instituțiile de învățământ din partea de nord a R. Moldova.
Scopul Festivalului Colindelor Româneşti este promovarea şi păstrarea datinilor de iarnă şi a colindelor strămoşeşti şi punerea în valoare a aptitudinilor elevilor în ceea ce priveşte talentul muzical.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi