Slujbă arhierească în mijlocul comunității din Fetești, Edineț

Slujbă arhierească în mijlocul comunității din Fetești, Edineț

 

Marți, 14 ianuarie 2025, ziua când creştinii, care respectă sărbătorile după calendarul neîndreptat (stilul vechi), au prăznuit Tăierea împrejur cea după trup a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, au cinstit pe Sfântul Vasile cel Mare şi au sărbătorit anul nou civil, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Treime” din satul Feteşti, raionul Edineţ (preot paroh – PC protoiereu Igor Roşca, protopopul de Edineț și Dondușeni).

Cuvântul de învățătură a fost rostit, cu binecuvântarea PS Antonie, de către PC părinte Dumitru-Cristinel Puiu, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Mogoşeşti, judeţul Iaşi.

În cuvântul său, PS Antonie a mulțumit PC părinte Dumitru-Cristinel Puiu pentru cuvântul de învățătură, părintelui Igor pentru activitatea sa pastoral-misionară și i-a felicitat pe toți care poartă

numele de Vasile, Vasilica şi Vasilisa sau derivatele din aceste nume, cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice.

PS Antonie l-a gratificat pe părintele Igor, pentru susținerea activă a misiunii Episcopiei de Bălţi, cu ordinul clerical al Episcopiei de Bălți „Credință și Daruire”.

Conform tradiţiei străbune creştineşti, PS Antonie i-a semănat cu boabe de grâu pe creştinii prezenţi la Sfânta Slujbă, urându-le sănătate şi un an îmbelşugat cu roade spirituale şi materiale.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.

După Sfânta Liturghie, clericii și credincioșii au mers, în procesiune, în fața primăriei, unde PS Antonie a sfințit o răstignire ridicată de un harnic creștin din Fetești, pe nume Vasile Vremea.

PS Antonie le-a vorbit celor prezenți despre rolul răstignirilor în viața creștinilor ortodocși, i-a mulțumit domnului Vremea pentru jertfa sa și l-a gratificat cu o Diplomă de vrednicie, încurajându-l și la alte fapte creștinești.

Istoric: Piatra de temelie a bisericii din Feteşti a fost pusă la 31 iulie 1939. Până la invazia sovietică din 1940 biserica a fost ridicată până la ferestre. Din cauza regimului ateu, instaurat după ocuparea Basarabiei în 1944 de Uniunea Sovietică, construirea sfântului locaş nu a fost posibilă, demolându-se şi ceea ce a fost înălţat. În timpul prigoanei ateiste, feteştenii erau nevoiţi să meargă la bisericile din satele din împrejurimi. În acelaşi timp peste 60 de procente dintre locuitori au fost racolaţi de secta Martorii lui Iehova. Din ziua de 16 octombrie 2000 preot în Feteşti este numit părintele Igor Roşca. Sărbătoarea Bina Vestire din anul 2001, părintele Igor împreună cu păstoriţii săi, o prăznuiesc într-un mic paraclis înălţat cu puterile puţinilor creştini din sat. Construcţia bisericii pe fundaţia veche, din anul 1939, a fost reluată în toamna anului 2001. În anul 2011 părintele Igor părăseşte structura locală necanonică a Patriarhiei Moscovei şi aderă la Mitropolia Basarabiei. În ziua de 22 octombrie 2011 sfântul locaş a fost sfinţit de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi